A holtak nevében

Jigsaw / Fűrész: Újra játékban
2017. október 26.
Spawn
Fűrész: Újra játékban

Jig... Lovecraftól jól ismerhetjük ezt a szót: A kígyó démont, melyet csak a zene győzi le (legalábbis a híres Nercroniconban, nem a Giger féle vizuális albumban), hanem az Abould alhazred által írt förtelmes grimoireben. Persze itt más szó összetételről van. A film címe, egyébként, a holtak névéveben is lehetne (the whispers of death). De ennyit a címről.

Mint a tortúra és a legyek ura óta tudjuk a disznó a nő szimbóluma, és kezdetben ezúttal is John Kramer (Tobin bell) egyik tanítványára, szolgájára, kegyeltjére gyanakodhatunk, hogy tévesen avagy a "sátán" megint visszatér (jó szokása), azt nem tudhatjuk (kezdetben).

A gépész óta sokat fejlődött az ipar, csak a mechanika, az emberi lélektan és a brutalitás maradt a helyén, kissé silent hilles-klasszikus horror elemekkel (sok a piramis fej, van véráldozat, fűrész, motor, emberi szörnyetegek maszkban és anélkül ahogy kell). Valamint a zene, a feszültség, a mesterien adagolt információ is a helyén van.
A történet java része egy tanyán zajlik, ismét felvetül a több idősík, a film az elejétől kezdve, behúzza a nézőt, mondhatni kivágja a szürke és kinek milyen hétköznapokból, ami elől menekülni vagy éppen szórakozni ül be a moziba.


Kazettákból, utasításokból és persze a jellegzetes kabala figurából ezúttal is sincs hiány, ha már a fetisizmusra erősen építő elemekre épülő filmről van szó.

A vágás és a látvány, a hangulat teljesen a helyén van - csak a szociopaták (monológosok, magyarázok, és lássuk be a narrátori szerepkör) vs. Pszichopaták (fegyveresek konfliktusa idegesítő kissé, de cserébe katartikus végkifejletben lehet részünk, ahogy szokott.

Tehát okos pszichológiai horrorral állunk szembe, ezúttal viszont a boncolás áldozatai már elhunyt személyek ( a rendező-író megerőltethette volna kissé jobban a fantáziát.

És a katartikus befejezés: Láthatunk már ilyet a kaptár egyben is, de... Ha író/forgatókönyvíró lennék, úgy fogalmaznám meg végül a tarantulla lecsap, a polip kitárja lábait. Ajánlom.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 3
Film értékelés 7
Kritika értékelés 7.5
Kritika elolvasva 5 203