Az Ismeretlen Drakula

Dracula untold / Az ismeretlen Dracula
2014. október 23.
Spawn
Az ismeretlen Dracula

Bram stroker (1847-1912) híres drakula c. regénye óta számtalan rendező ragadta meg a figurát filmvásznon. Véleményem szerint ezek közül csupán pár kiemelkedő akad, ilyen az Ínterjú a vámpírral (Tom Cruise, Brad Pitt), az éhség (David Bowie), vagy az Underwold (Görög Zita) sorozat, és persze a még fekete fehér, Nosferatu, a Lugosi Bélás adaptáció. Akik csak szimplán akcióra vágynak, azoknak ott a Penge (Wesley Snipes), és akik elkötelezett Tarantino fanok, azok meg újra és újra megnézhetik az alkonyattól pirkadatigot. Végül volt Drakula 2000, mely új izgalmas magyarázatot adott a vámpírmítosznak, és persze volt a True Blood, Buffy a vámpírvadász és az Angel, na meg a fantasztikus Hellsing adaptáció. Egy emberélet kevés megnézni ezeket...
Maga Drakula figurája is rengeteget változott: Volt már Alucard, az anime hős, judás, aki feltámadt miután elárulta krisztust, és talán Anne Rice figurái is tudnak egyet mást az erdélyi nemes hollétéről. És itt egy új alkotás az Ismeretlen Drakula.


14. század, a sötét középkor, Erdély, havasföld. A Gróf vállára hatalmas nyomás nehezedik, háború, ármány és intrika áll mögötte. A tartományban béke honol, és felesége Mirena (Sarah Gadon), valamint kisfia (Ingeras) is kivalló egészségnek örvend. A gróf politikai döntés elé kényszerül: Drakulának döntenie kell: A két szörnyeteg közül melyikkel köt egyezséget, vagy ezer fiatalt ad a szultánnak, vagy véralkut köt egy még nála is rettenetesebb, barlang mélyén rejtőző szörnyeteggel.
A film látványos, képi világa helyenként lenyűgöző, tájai a klasszikus gyűrűk urát idézik, kastélynak, szikláknak, hegyeknek és völgyeknek nem lesz híján a néző, na meg denevéreknek, mert azokból is akad szép számmal. Rengeteg érdekes megoldást is láthatunk, egy jelenetben például egy kard pengéjén tükröződik az események egy része, és valljuk be, a karóba húzott emberek is teljesen élethűek. A vámpírmítosz sem a megszokott sallang, a gróf időt kap, hogy válasszon a nappal és az éjszaka világa között.
A film nagy hibája szerintem, hogy ahhoz képest, hogy a főhős egy élőhalott vámpír, nem sok szó esik a hallhatatlanságról, és túlnyomó részt nappali jeleneteket láthatunk (természetesen itt bántja őket a fény... Legalábbis egy darabig). A szép tájak, a harci jelenetek, az oszmán birodalom serege, és az Önmagával vívódó főhős kárpótol minket a film hiányosságaiért.
Nagy hibája: Kevés vér folyik benne.
Legnagyobb előnye: Zseniális filmzenét szereztek hozzá, mindenképpen érdemes meghallgatni.

És még valami: Szóval 7 nanométer az intelchipek legkisebb alkotórészeinek vastagsága. Ezekből millió szám bonyolítja processzorunkat. Rengeteggel rendelkezünk belőlük, és bizony, olyan mintha kardok volnának, s seregeink csatáznak helyettünk. Tekintve, hogy a (nem legújabb) vámpírfilm a jelenkorban ér véget, szimbolikusan már a trónok harca borítója is jobban kifejezi a jelenkor dilemmáit. De a karóba húzott emberek, és a pengében tükrösödő táj szépek, jól sikerültek. Nem a dramaturgiával, inkább a mondanivaló hiányával van gond, és a látványtervek, nos jobbára rendben vannak, de mind a kettő hagy némi kívánni valót maga után. Azért őrölünk az ifjú Mazbetnek.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 5
Film értékelés 4
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 5 055