A félszemű (2010)

True Grit / A félszemű
2011. február 17.
perry
A félszemű

Volt egyszer egy vadnyugat és ott szólt a colt avagy a hatlövetű. Rosszarcok jártak keltek poros kisvárosok utcáin és bizny gyakran megestek a gyilkosságok is. Az emberek pedig éljenezve tapsikoltak ha össze jött 2-3 akasztani való rabló. Majd mindenki ment a maga útjára.
Ez mind szépen le volt írva Charles Portis azonos című regényében és bizony a nagy vesztern filmhős John Wayne játszotta Bridges szerepét. Mert, hogy kérem ez már a második vadnyugati változat. A Coen fivérek rendezésében. Bizony elszállt mára a spagetti veszternek kora a fekete és fehér főhösökkel és bizony az a bizonyos vadnyugat is piszkosabb volt mint azt a szépen megkomponált filmekben látni lehetett.
Erre garancia Cohenék és természetesen szinte mostoha testvérként ide lehet egy kalap alá venni a Quentin Tarantino írta és rendezte Djangó elszabadultat is.
Mindkét film első sorban naturálisan élettel teli rosszarcok néznek le a vászonról és cselekszenek mindenféle rossz dolgokat.

Na, de vissza A félszemű opuszhoz. Melynek első izgalmas dramturgiai fogása egy 14 éves kislány szemén át látjuk a világot és gondolhatnánk az apa halála összetörné, de nem. Ettől csak még jobban szomjazik a bosszúra, hogy apja gyilkosa elnyerje méltó bűntetését.

Mert aztán elindul a hihetetlen kalandok sora két felnőtt Marshal (Jeff Bridges), La Boeuf (Matt Demon) és egy pici lány Mattie (Hailee Steinfeld) között.
Igazábol minden wesztern kellék megvan a rossz a jó a csúf és bizony a füstölgő puskacső is. Cohenék meg véletlenül sem hibáznak, ahol kell életszerűvé teszik a történetet, csemésznek bele némi naturalitást Mattie-nek pedig egy jó adag elszántságot, ki is emlkedik a sok férfi szereplő közül pergő nyelvével és semmitől sem félő igazságkeresésével. Lépten - nyomon a nagy lövöldözések között humoros és komikus jellemek adják elő " aranyköpéseiket" míg az ember arra gondol minek ide a cinemascope szélesvászon mikor olyan életszerű beszélgetések zajlanak le mint mondjuk egy közért csemege pultjánál.

A Cohen fívérek pontosan tudták milyen szerephez milyen filmszínészt válasszanak még Mattie szerepére is aki ezzel a filmel vált A kategóriás színésnővé és hatalmas meggyőződéssel adta 14 éves kislányt holott....
Persze a jutalomjáték Bridgesé a részeges félig vak Marshal szerepében és amennyi szín a palettán úgy az ő játékában is megszólalnak a színészi munka csillogó pillanatai.
Matt természetsen hozza önmagát egy kis félre sikerült bájgúnárral ötvözve, hiszen nem is a két fivér ( COHEN )lenne ha alakjában nem kapna egy kis iróniát.
Túl az ismert színészeken fantasztikus karakterfigurák, friss színészarcok bukkanak fel a vásznon igazi élvezetté kovácsolva a filmet néhány perces játékukkal.
Az idő meg csendesen folyik tovább a filmen és mint a valóságban is a hősök elenyésznek a prérin, csak az elsárgult bokrok és fűszálak rezegnek egy egy szél fuvallatra. Még nyikordul kettőt a szalon lengő ajtaja és lassan elindul a vége főcim, a néző is....


Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.5
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 631