Styx

Styx / Styx
2018. november 22.
Bzsu861
 Styx

A Styx című német-osztrák dráma, már most hatalmas sikerekben részese, ugyanis többek közt szerepel a Lux-díj finalistái között, melyet debütálásakor a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon nyert el, ahol a Panoráma Szekcióban volt először látható a nagyközönség előtt. Emellett pedig a Europa Cinema Label, azaz a Berlinale- díjat is elnyerte. A német-osztrák sikerfilmet, a Styx-et, Wolfgang Fischer rendezte, és forgatókönyvét Ika Künzellel egyetemben, ők alkották meg, mesterien csavarva a szálakat, a különleges, lenyűgöző történetben. A rendező legfőbb célja, hogy egy jóléti társadalomból kiszakadt nő történetén keresztül hívja fel a figyelmet, egy aktuális és rendkívül fontos jelentőséggel bíró társadalmi problémára.

A filmet, az a Benedict Neuenfels fényképezte, aki az Oscar-díjas Pénzhamisítók képalkotását is kitűnően oldotta meg. A Styx-ben alkalmazott, zseniális kompozíciói kiválóan érzékeltetik, hogy milyen kiszolgáltatott is az ember, a természet pusztító erői ellen, amit lényegében ő okozott, annak szennyezésével, és rombolásával, és köztudott tény, hogy ha az bármilyen formában ellene fordul, akkor ő teljesen védtelen azzal szemben. A főbb szerepekben Gedion Wekesa Oduor, Susanne Wolff, Felicity Babao, valamint Alexander Beyer láthatóak, akik mesteri alakításukkal színesítik ezt a rendkívül szentimentális, érzelem gazdag és produktív filmet. A történet főhőse, Rike, a középkorú európai származású doktornő, aki tökéletesen megmintázza azt, amit a nyugati emberről gondolunk, ugyanis intelligens, magabiztos, eltökélt, valamint felettébb határozott.


Rikának azonban, van egy régóta dédelgetett álma, mégpedig, hogy egyedül keljen útra vitorlásával, az Atlanti-óceánon fekvő eddig még ismeretlen, Ascension-szigetre. Az idilli nyaralás gondolata azonban, nagyon hamar rémálommá válik, amikor egy hatalmas vihar támad a nyílt óceánon, és azt követően egy léket kapott halászhajó mellett találja magát egyedül, és védtelenül. Ekkor már nem csak ő, hanem ártatlan emberek százai vannak életveszélyes helyzetben. Rike egy olyan problémával is szemben találja magát, amelynek megoldását sajnos nem tanítják semelyik egyetemen. Susanne Wolff színésznő, több mint lenyűgöző alakítása, pedig egy égbe kiáltó jel a civilizációnk közönyének tarthatatlanságára, és az értelemtelen pusztításra a természettel szemben.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 639