12 év rabszolgaság

12 Years a Slave / 12 év rabszolgaság
2014. január 02.
Steve
12 év rabszolgaság

A 2013-as év egyik legmeghatóbb és legdrámaibb alkotása ez, mely tökéletesen vegyíti a történelmi elemeket és egy szabad ember rabszolgasorba esésének igaz történetét. Számtalanszor örvendeztetett és ríkatott meg minket Hollywood olyan történelmi események bemutatásával, mely egy vagy több szereplőre kihegyezett eseményeket mutat be. Szinte minden esetben ezek a filmtörténelem legnagyobbjai közé kerültek, és a 12 év rabszolgaság sem kivétel ez alól. A tökéletes színészi alakítások abszolút átadják a film autentikusságát, és a néző anélkül, hogy tudná, hogy ez egy igaz történeten alapszik, minden egyes szót és eseményt igaznak vesz.
A történet az amerikai polgárháború előtt játszódik pár évvel, ahol is Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) szabad emberként éli életét New Yorkban, egész addig, míg aljas módon elrabolják és rabszolgaként eladják, hogy Louisiana államban egy ültetvényen dolgozzon. Innentől teljes mértékben felfordul az élete, és amellett, hogy rabszolga lett, még az ültetvény kíméletlen tulajdonosának kegyetlenségeivel is szembesülnie kell, ám ezekben a pillanatokban is akadnak helyzetek, amikor kedvesség és emberség köszönt az életébe. Solomon embertelen helyzetekben próbálja túlélni rabszolgaságát és megtartani becsületét, egész addig, míg 12 kínkeserves év után egy kanadai jótevő, aki a rabszolgaság eltörlése mellett van, örökre megváltoztatja Solomon életét, bátorságával.

A kimagaslóan drámai történet kétség kívül az amerikai filmtörténelem egyik legimpozánsabb darabja, hisz oly módon sikerült bemutatni ezt az igaz történetet, hogy a történelmi eseményekre és az akkori helyzetre is fény derül. A történelmi kontextus nagyon fontos szerepet játszik a filmben, hisz ezáltal lehet igazán megérteni, hogy mi miért történik, és miért kell Solomonnak 12 évig keservesen rabszolgasorban élnie. Az már csak hab a tortán, hogy olyan színészek emelik a film státuszát, mint Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, és e szerepért Oscar díjat bezsebelő Lupita Nyong'o.
Mindig is hatalmas élmény egy ilyen filmklasszist látni, és mindig is ámulattal állok a történelmi autentikusság előtt. Csodálatos történet, mely bár számtalan gyötrelemmel lett átitatva, a végén a néző is megkapja a pozitív katarzist, és ezzel a végső véleményt is a filmről: teljes mértékben megérte megnézni, hisz nem csak a 2013-as év egyik legjobbja, de talán az évtizedé is. Mindenképp kihagyhatatlan darab.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9.6
Kritika értékelés 5.5
Kritika elolvasva 28 563