16 utca

16 Blocks / 16 utca
2006. július 13.
16 utca

Ismét egy "brúszviliszes" rendőrös, lövöldözős film... Mondhatnánk ránézésre. A belcsínyt megvizsgálva azért jóval többet rejt ez az alkotás, illetve szigorúan hozzátenném, hogy amúgy sem ildomos mindenki John McClane-jének filmes karrierjét félvállról venni.

A kissé már megöregedett Bruce Willis a 16 utcában egy rá nem jellemző megfáradt, lóti-futi zsarukaraktert formáz meg, aki nemhogy nem menti meg egy felhőkarcoló/város/világ jövőbeli milétét, de még egy szakadt tolvajt is nehezére esik átvinni 16 utcára a Rendőrségtől, túlórában. Már-már komikus az általa alakított Jack Mosley detektív tehetetlensége és kifacsartsága a film elején.

Az említett rabot, a nagydumás Eddie Bunkert, Mos Def alakítja nagyon áthatóan. Szép lassan, egyre többet kapunk mindkét szereplőből, ahogyan a történet is halad a maga (amúgy eléggé gyors) folyamában. A fontosabb szereplők közül Frank Nugent detektív mutatkozik meg a legkésőbb. A szerepre tökéletes választás volt David Morse, aki sokadik kiemelkedő "rosszfiú" alakítását nyújtja ebben a filmben (többek között a Szikla és a House után). Velejéig romlott, akárcsak az egész város rendőrsége, amelyet képvisel. Természetesen van kis csapata is, nagy emberekből, akik óriási fegyvereket puffogtatnak és ajtókat csapdosnak... egyszóval sablonosak.


Amint arra a cím is utal a film maga 16 blokknyi embervadászatról szól, mialatt jobban megismerhetjük a három főszereplőnket, valamint azt is hogy pontosan milyen kapcsolatban álltak egymással, a film történeti szála előtt. Ami nem mellesleg nagyon izgalmas és színvonalas, többek között a Halálos fegyver 1-4 producerének Richard Donnernek is köszönhetően.

Összességében egy nagyon élvezetes akciófilm, kiváló alakításokkal és egy nagyon jól megírt sztorival. Bruce Willis rajongóinak semmiképpen sem érdemes kihagyni.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 6
Kritika elolvasva 85 649