2012

2012 / 2012
2009. november 12.
Bzsu861
2012

Az inkáknak már több olyan jóslata született, mely szerint a világ megsemmisül, és eljő annak utolsó végnapja. Alapjáraton szeretem a katasztrófafilmeket, azonban a 2012, annyira nem fogott meg, hiszen ez már nem az első ezen jóslattal, azaz a világvégével foglalkozó film volt, és úgy érzem a cselekmény nem volt elég jól kidolgozott. A filmet csak John Cusack alakítása tette valamelyest élményszerűvé, a többi szereplő nem remekelt az alkotásban. Úgy veszi kezdetét az egész alkotás, hogy egy különös helyszínen- mely gyermekkorunk kedvenc meséjének, a Maci Lacinak is színhelye volt- hogy a Yellowstone Nemzeti Parkban kirándul, egy apa és gyermekei, amikor váratlanul katonák jelennek meg, és ők szinte semmit nem fognak fel az egészből, és kezdetben nem értik azok jelentétét, egészen addig, amíg kényszerrel el nem vonszolják őket a helyszínről.

Az sem tetszett a 2012-ben, hogy szelektáltak, hogy ki az, aki megmenekülhet, és ki az akiért úgymond nem kár, és a semmibe veszhet, mert nem gazdag, és a "nagyok" szerint, nem hozott létre addigi életében semmi jelentőset, vagy értékállót. Azt még valahogy megértem, hogy később szükség lesz az okos emberekre, és a tudósokra, de ez a klisés megoldás, hogy az elitnek meg kell menekülnie, akárcsak a Titanicban, rémesen elcsépelt már. Apát és gyermekeit egy titokzatos, rejtélyes laboratóriumba viszik, és akkor a férfi rádöbben, hogy a kormány nagy titkot őriz, és veszélyben az emberiség sorsa elkezd versenyt futni az idővel. A világ fejesei ugyanis, órási bárkákon akarják megmenteni mindazokat, akiket arra méltónak találnak, azonban nincs annyi hely, hogy minden egyes szürke közember is beférjen, ugyanis kell a hely a gazdagoknak, akik pénzükön, most nem repülőket vagy fényűző villákat, hanem életet vásárolhatnak maguknak.


Tibet legeldugottabb, a világtól távol eső helyén, a hegyek között várják mindazokat, akiket a kormány fel enged szállni a bárkákra. Az tetszett egyedül a filmben, ahogy az apa küzd gyermekei életének megmentésért, és valóban hősiesen helyt áll, mint édesapa. A bárkák építéséhez a kormánymegbízottak, a lehető legnagyobb titokban látnak hozzá, és csak azokat tájékoztatják, akiknek az ő megítélésük szerint joguk van ott lenni, és életben maradni. Mivel a természeti katasztrófák a vártnál is hamarabb következnek be, így Jackson, az író édesapa, kétségbeesett küzdelembe fog, és versenyt fut az idővel, annak érdekében, hogy megmentse a családját. Azonban a kérdés adott: Csak a tudósoknak és a gazdagoknak van joguk az élethez? A kormány számára, elenyésző szürke közember egyszerűen vesszen oda? A kiváltságosaknak bármit szabad, még pénzért életet venni is?

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 2 202