A bakancslista

The Bucket List / A bakancslista
2008. március 27.
Bzsu861
A bakancslista

Rob Reiner kitűnő vígjátékában, a Bakancslistában a két főszereplő a színészet két nagyöregje, Jack Nicholson, valamint Morgan Freeman. Nicholson olyan híres-neves filmek sztárja, mint az 1975-ben forgatott megható dráma, a Száll a kakukk fészkére, a Lesz ez még így se! című vígjáték, valamint a Ki nevel a végén? című produkció. Freeman-nek szintén kiváló filmjei vannak, köztük egy drámai alkotás a Remény rabjai, a Hetedik című thriller, valamint egy másik kacagtató vígjáték a Minden6ó, melyben Istent testesíti meg.

Ez a film ötvözi a drámát és a vígjátékot, és rendezője, Reiner, pont úgy találja el az arányokat, hogy ne menjen el egyik szélsőség felé sem. Se nem túlságosan kacagtató, se nem sírós, hanem egy megható, ugyanakkor különös vígjáték, ahol két haldokló kineveti a halált és szembenéz vele. Némileg groteszk és szarkasztikus, valamint a szegény és gazdag betegek közötti ellentétet is szemlélteti az alkotás, akik végül elkészítik a saját Bakancslistájukat, és bár teljesen különböznek egymástól közös sorsuk miatt a legjobb barátokká válnak, életük végső, de mindent meghatározó napjaiban.


A történetben a szegény sorsú Carter Chambers, valamint a milliárdos Edward Cole egy kórteremben fekszik, és megbeszélik azt, hogy mindketten megírják azt a listát, amit meg szeretnének tenni még mielőtt végleg feldobnák a bakancsot. Cole, akit csak a csillogás és a pénz érdekel, kénytelen szembenézni a szomorú ténnyel, hogy bármilyen gazdag is, a napjai neki is meg vannak számlálva, akárcsak a rossz körülmények között élő Chambers-nek.

Cole, aki először még a kórházi szobán sem hajlandó osztozni a férfival, rájön, hogy a vég utolsó napjaiban mindenki egyenlő, ezért megmutatja hogyan is kell élvezni az életet, amihez persze nem árt néhány millió dollár elköltése sem, na de az ilyenkor már kit érdekel? Megy a pénzszórás ezerrel, és a két öreg vidáman vág neki a közös kalandnak, a végén már azzal sem törődnek, hogy ezek az utolsó kirándulásaik, valamint elfogyasztott pezsgőik és repülőútjaik... Ki lesz az erősebb láncszem a történetben? Itt is győz a gazdag és veszít a szegény? Csakhogy kivételesen nem pénzt nyer, hanem hosszú életet.


Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 10
Kritika értékelés 1
Kritika elolvasva 4 068