A bármicvó fiúk

A bármicvó fiúk / A bármicvó fiúk
2018. szeptember 20.
Bzsu861
A bármicvó fiúk

A bármicvó fiúk című, magyar dokumentumfilm rendezői székében, Oláh Katalin, valamint Csukás Sándor ültek, akik egy korszakalkotó filmet hoztak létre közösen, mely feleleveníti a sokak által elfeledett, vagy éppen nem ismert zsidó hitben jelen lévő, Bármicvó hagyományait, egy kamasz fiú és egy idős, özvegy férfi szemszögéből. A főbb szerepekben olyan ifjú tehetségek vannak, akik rendkívül hitelesen mondják el a történéseket, ez főképpen a főszereplőre vonatkozik, és ez teszi a filmet teljessé, és abszolút mértékben modernné, valamint érhetővé. A dokumentumfilm az özvegy, Gyuri bácsi, valamint egy kamasz fiú egymás kölcsönös megértésén alapul, valamint azon tanítási folyamatokon, melyet az idős ember biztosít a fiatal fiú számára.

Ebbe a kölcsönös tanítási-tanulási folyamatba enged betekintést a film, amely egyben az emberi kapcsolatokat, és a különböző generációkat összekötő hidak fontosságát mutatja be, rendkívüli hitelességgel és precizitással. A történet középpontjában álló két „fiú” éppen egy bármicvó ünnepségre készül fel, ahol a kamasz végül "férfivé" válik, az idős úr élet tapasztalata, valamint a bármicvó kapcsán. Mindkettőjük számára ez egy kiemelten fontos esemény és az idős úr számára egyfajta időutazás is, hiszen a zsidó vallásban ez egy fontos szertartás, hiszen az ő hagyományaik szerint, ugyanis ez jelenti a férfivá válás útját a zsidó hitben.


Ugyanakkor a kettejük között lévő, mintegy 70 évnyi korkülönbség miatt, mindezt teljesen különböző módon élik meg. Az özvegy, 83 éves Gyuri bácsi számára most érkezett el az az idő, hogy végre legyőzze az eddigi félelmeit, és képes legyen emlékezni arra a rettentően nehéz, és szorongásokkal teli időszakra, amivel 13 esztendős korában neki is szembesülnie kellett, és nagy vágya, hogy végre beteljesüljön az, ami akkor nem történt meg, azaz, aminek 70 évvel ezelőtt be kellett volna következnie. A fiatal fiú felkészülése, tele van természetes és örömteli eseményekkel, ugyanakkor egyfajta jó értelemben vett izgalommal, míg az idős embernek, először meg kell megküzdenie saját gyászával, valamint démonaival, és szorongásaival. Aki kíváncsi a bármicvó fiúk című lebilincselő dokumentumfilmre, az feltétlenül váltson jegyet az előadásra, hiszen szeptember 20-tól már megtekinthető ezen alkotás.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9
Kritika értékelés 6
Kritika elolvasva 1 530