A biztonság záloga

Safe / A biztonság záloga
2012. május 03.
A biztonság záloga

Az utolsó akcióhős? Jó, persze van még az öregfiúk csapata, akiket imádok (lásd Expendables), de az utolsó vérbeli hollywood-i akciósztár Jason Statham, azt hiszem ezt bátran kijelenthetem. Oké, volt egy A király nevében nevezetű Uwe Boll megingás, de azt leszámítva nagyjából minden filmje dübörög a tesztoszterontól, hol okosabb, hol kicsit butácskább forgatókönyvet pakolnak alá, de az ő alakítása kifogástalan és kőkemény.

A biztonság záloga pedig a jobbak közül való, remegő ujjakkal, de azért le merem írni: az idei év eddigi legjobb akciófilmje a Safe.

Pedig nem bonyolították túl, de egyszerűsége folytán nagyszerű: van nekünk egy exzsarunk - aki nem is zsaru volt, sokkal több, jobb etc - Luke (Statham), aki nem mellesleg ketrecharcos - is volt. Egy meccs aztán rosszul sül el, magára haragítja egy kisebb összeggel az orosz maffiát, akik sajátságos elégtételt vesznek: megölik a feleségét, de őt életben hagyják; hagyják szenvedni, hisz bárki akihez akárcsak egy kicsit is közel kerül, azt megölik. Tetézendő a bajt, a kétségbeesett helyzetben összefut a régi zsarukomákkal, akiket lebuktatott, mondanom se kell, hogy nem fogadják tárt karokkal. Aztán Luke eljut arra a pontra, hogy talán jobb volna véget vetni a szenvedésnek és a metró alá ugrani; ekkor ér össze történetünk másik főszereplőjével a szál, itt találkozik az alig tizenéves Mei-el (Catherine Chan), akinek a zseniális képességét a rosszfiúk használják: Mei ugyanis páratlan memóriával rendelkezik, bármit megjegyez első ránézésre, az agyában pedig egy harminc milliót érő kódsor van, amire nem csak az oroszok, hanem a kínai maffia és a korrupt rendőrök is vadásznak. Luke persze védelmébe veszi a lányt, és megkezdődik az őrült rohanás a túlélésért, a rohanás, ahol kő kövön nem marad.


Általában nem csípem az akciósztár-gyerek kombót, mert vagy túlbugyutálódik miatta a film, vagy logikátlan lépések sorozatára kényszerül a főhős, esetleg átmegy óvóbácsiba. Nos erről itt szó nincs, remekül megoldották, Mei karaktere csak hozzáad az élményfaktorhoz, el nem vesz belőle. A film végig pörgős, leköt, van pár szájtátós akciójelenet, korrekt (tényleg korrekt) befejezés és egy kőkemény Statham, akinél csak azt fájlalom, hogy szép sunyin ő is megöregszik, 44 éves már, de remélhetőleg van még egy pár jó éve. A stílus kedvelőinek kötelező alkotás, elfogulatlanságomban pedig most megadom a magasabb pontszámot, mert megérdemli.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 79 255