A boldogság nyomában

The Pursuit of Happyness / A boldogság nyomában
2007. február 15.
Bzsu861
A boldogság nyomában

Gabriele Muccino rendező filmje, a Boldogság nyomában egy szívmelengető, szomorkás hangvételű, de sok jót ígérő alkotás Will Smith főszereplésével. A film forgatókönyvét Steve Conrad írta, zenéjét pedig Andrea Guerra szerezte. A megtörtént eseményeken alapuló, amerikai életrajzi dráma, fontos kérdéseket boncolgat, melyekre a legtöbb ember nem is tudja magától a választ. A főhősünk Chis Gardner, aki bármire képes azért, hogy a családját, legfőképpen kisfiát a széltől is óvja, és megteremtse számukra a nyugalmat, békét és az anyagi biztonságot.

Azonban, amikor a leginkább küzdünk a céljainkért görcsösen, akkor jönnek a legnagyobb sorscsapások, és tragédiák, melyek egycsapásra mindent megváltoztatnak a lehető legnegatívabb irányba. Chis az a típusú ember, akit a szerencse egész életében elkerült, és most sincsen ez másképp. Annak ellenére, hogy minden erejét arra pazarolja, hogy mennyei gazdagságot teremtsen szerettei számára, a számításai sosem igazolódnak be. Nemhogy eljönne a mesés gazdagság, hanem egyre jobban elszegényednek, így végül a felesége elhagyja a férfit.


Ekkor magára marad a mindössze öt esztendős kisfiával és mindent elkövet, hogy fia egy percig se szenvedjen. Chris szeretett kisfia kedvéért, és sorsuk jobbá tételééért, egy rendkívül kockázatos lépésre szánja el magát, hogy elérje azt a fajta boldogságot, amit mindig hajszolt, csak közben elfelejtette azt, hogy nem feltétlenül a pénz a lényeg mindebben. Úgy dönt, hogy feladja középszerű állását, és jelentkezik egy brókercég által szervezett tanfolyamra. Mindeközben egyre mélyebbre merül a brókerkedés rejtelmeiben, azonban pénz híján hamarosan várótermek, menhelyek lakói lesznek ötéves fiával.

Chris azonban nem az a típusú ember, aki feladna bármit, így most is abban bízik, hogy jókedvvel, kitartással minden bajt legyőznek, hiszen ő és gyermeke verhetetlen páros, nem másban, mint az egymás iránt érzett, őszinte szeretetben, békében, valamint harmóniában. Vajon jobbra fordul Chris és fia sorsa? Eljön a mesés gazdagság, vagy más a film fő mondandója?

Lehet ha valamit nem hajszolunk, csak bízunk sorsunk beteljesedésben, és igazán hiszünk benne, elér minket az, amiért azelőtt görcsösen küzdöttünk, és kapaszkodtunk minden pillanatban, hogy megszerezzük? A film ezekre a fontos, és összetett kérdésekre keresi a válaszokat, és meg is adja azokat, úgyhogy aki még nem látta a 2000-es évek egyik legkitűnőbb életrajzi drámáját, a mesteri Will Smith főszereplésével, és mesés alakításával, annak ajánlom, hogy feltétlenül nézze meg azt.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.8
Kritika értékelés 7.2
Kritika elolvasva 4 665