A búcsú 2019 (Szeressünk mindhalálig)

The Farewell 2019 / A búcsú 2019
2020. február 06.
perry
 
A búcsú 2019

A búcsú bizony fájdalmas dolog és talán senki sem búcsúzik jókedvében. A film után belegondoltam ahhoz nem kell Kínát látnom, hogy találkozzak a magányos emberekkel, Fura mert nem kell igazán idősnek lenni ahhoz, hogy magányos legyen valaki.
Mert ugye sok honfitársunk szebb vagy jobb remények miatt messze idegenben keresi a "boldogságot", aztán lehet , hogy ez anyagi javakban működik de a tradíciók a gyökerek és múlt hiánya megkeseríti az örömöket.
Különösen akkor ha valaki jelesül az élettől búcsúzik.
Szebb napokban a születésszabályozás vörös kínai éra előtt egész dinasztiák éltek együtt
örömben bánatban és boldogságban.

Szinte fájóan egyszerű a történet. A kínai származású Billi New Yorkban töltötte gyermekkora nagy részét, ezért sokkal erősebben kötődik Amerikához, mint a továbbra is a kínai szokások szerint élő szülei. A nagymama Kínában maradt, érthető módon kizárólag a helyi tradíciók szerint rendezte be az életét. Amikor azonban az idős hölgynél halálos betegséget diagnosztizálnak, megmutatkoznak a generációk és kultúrák közti etikai eltérések. A családon belül is vita tárgyát képezi, hogy tudassák-e a nagymamával a megrendítő hírt, vagy inkább adjanak neki esélyt, hogy boldogan, családja körében tölthesse hátralévő idejét.

Nagymamát megkímélni bármi fondorlattal is ez a család célja bár Billi minden áron az igazságot kéri számon a család többi tagjától. Ahogy halad előre történet úgy kap a néző is döntést mi is legyen? Elmondani a súlyos hírt vagy meghagyni a nagyit egészsége hitében.

Mert igen is fontosak a tradíciók az ősök szeretete a család együtt léte nem az urbánus társadalom egyéni individualista énközpontú léte. Hiszen mint az már szokás az időseket otthonokba dugjuk. Saját családunk tagjainak kezét engedjük el , mondva nekünk boldogulnunk kell ebben a most és itt egyszeri életben.
Közben kínai embereket ismerhetünk meg akik semmivel sem különböznek Kőbányán vagy Sülysápon élő alteregóiktól. Vagyunk mert létrehoztak, tartozunk mert akarunk másokhoz tartozni akár itthon vagyunk és akár hontalanok. Szakadhatunk -e el hazától mert azok a gyökerek mely abban a földben tartottak már annyira vékonyak , hogy elveszünk és már más talajon kapaszkodtunk meg.

Be kell valljam nagy kedvelője vagyok a keleti motivációkat felmutató filmeknek és most már hódolója Lulu Wang rendezőnőnek aki annyi szívet és érzést "gyömöszöl" ebbe a filmbe, hogy mint egy hullámvasúton fel-le száguldunk.
Persze nem lenne teljes Awkwafina nélkül a mozi mert ő hordozza a "hátán az egész filmet. Méltán kapva Golden Globe-díj a legjobb női főszereplőnek ítélve A Búcsúért.
Számomra a The Farewell az, az alkotás amely lelket , emberséget, és példát varázsol a jóságról, boldogságról. Már pedig ez nem kevés....

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.5
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 771