A bűn királynői

The Kitchen / A bűn királynői
2019. augusztus 22.
ermak95
A bűn királynői

A korábbi kritikáimhoz képest nem lesz olyan részletes ez az írás, de ennek egyszerű oka az, hogy a filmmel csupán egy probléma van. Az viszont elég nagy ahhoz, hogy a film érdemei ellenére egy vegyes érzéseket kiváltó mozis élményt kapjunk.

New York City, 1978. A főszerepben három feleség van, akik bűnöző férjeik lecsukása után kénytelenek folytatni uraik munkáját a megélhetésért. Első hallásra nem egy mély vagy komoly történet, de ahogy halad előre a cselekmény, úgy válik az egész egy feszültséggel, izgalommal és csavarokkal teli filmmé.

A film legnagyobb érdeme, hogy a karakterek nagyon jól vannak kidolgozva, a bizonytalan családapától kezdve az asszonyverőn át a hidegvérű hóhérig van ambiciózus maffiózó és aggódó nagyapa is. Külön dicséret, hogy mindegyik karakternek két oldala van, ami igazán összetetté teszi a szereplőket: az ambiciózus maffiózó például meglepő módon betartja a szavát és egyenrangúként kezeli a társait, miközben az asszonyverő lényegtelen morális erényekkel próbálja felmenteni magát, a hidegvérű hóhér pedig - aki kifejezéstelen arccal lő le bárkit és darabolja fel a hullákat - olykor-olykor megmutatja, hogy neki is vannak érzései.


Persze a remek színészi alakítás az, ami miatt ezek a karakterek ilyen jól működnek. Külön meglepetés volt látni a vígjátékokból ismert Melissa McCarthy-t, akinek karaktere egy aggodalmaskodó édesanyából lesz határozott és komoly bűnöző. Mellette (a korábban már az Anna Kareninában és A visszatérőben is remekül alakító) Domhnall Gleeson-t emelném ki.

Így végigvezetve csupa jó dolog mondható el, de - és ez egy nagybetűs DE - az összképet lehúzza az, hogy a film rosszul van felépítve. Az első negyedórában senkiről se tudjuk kicsoda és a nézőnek magának kell rájönnie, hogy az adott személy ki és mit csinál a középpontban elhelyezkedő ír maffiacsaládban. Emellett olyan vontatottan indul a történet, hogy az ember azt hiszi ez egy dögunalmas film lesz. Ez a vontatottság sajnos a film több mint felére jellemző: az első negyedóra után már nem unalmas és vontatott a cselekmény, csak vontatott. A történet fenntartja az érdeklődést bennünk de végig azt gondoljuk, hogy ennél azért lehetnének pörgősebbek az események.

Na igen, aztán a film egy ponton tesz egy hatalmas fordulatot, és amellett, hogy az emberek elkezdenek hullani mint a legyek, a cselekmény úgy felgyorsul, hogy csak kapkodjuk a fejünket miközben csavart csavar követ. Kicsit olyan érzés volt, mintha ezt a filmet hosszabbra tervezték volna és 135 percet kellett volna 105 percbe sűríteniük, ezért az utolsó bő félórában annyi minden történik ami más filmben majdnem egy óra alatt.

Ezt leszámítva én ajánlom A bűn királynőit, mert a hibái ellenére ez nem egy rossz film. Csak aki beül megnézni, lehet az elején erőt kell hogy vegyen magán, nehogy húsz perc után felálljon és kisétáljon a moziteremből.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.9
Kritika értékelés 9.2
Kritika elolvasva 1 017