A fa alatt

Under the tree / A fa alatt
2018. május 24.
Bzsu861
A fa alatt

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson filmje, A fa alatt számos díjat és elismerést tudhat magáénak. Az alkotás premierje a világ legrégebbi filmfesztiválján, az 'A' kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Horizontok versenyszekciójában volt. Az izlandi dráma emellett még 11 jelölést kapott az Izlandi Film-és Tévéakadémia éves díjátadóján, és összesen 7 EDDA-díjat szerzett meg.

Ez a különleges izlandi fekete komédia elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek, színésznőnek, férfi mellékszereplőnek, és a legjobb vizuális effekteknek járó elismerést, vagyis az öt legrangosabb kategóriában hozta el a díjat. Neves filmfesztiválok vendége is volt a rendező, többek között meghívták Vallodolidba, Zürichbe, valamint Palm Springsbe.

Az alkotás a fekete humorát a kritikusok dicsérték, ugyanis a világ számos fesztiválján elismerték a filmet. A történet két középkorú házaspár csatározását mutatja be, akik "főszereplői" lesznek a rossz szomszédi viszonynak. Azon vitatkoznak, hogy az egyik fa árnyékot vetve a szomszédos telekre, mennyi mindenben akadályozza a másikat, leginkább a napfürdőzésben.


Ebben a kifejezetten tipikusnak mondható kertvárosi csetepatéban olyan események veszik kezdetüket, melyek egyszer csak rossz irányba mennek el, és váratlanul egy kontrollálhatatlan erőszakspirálba torkollnak azok, ebben a rendkívül különleges éjfekete humorú, izlandi drámában, mely egyben egyfajta társadalmi szatíra is. Vajon mi lesz a két öregedő házaspár sorsa? Csatározásuknak hol a vége, és valóban egy árnyékot vető fa okozza ezt a konfliktust, vagy ez csak adok-kapok következénye? A szatirikus hangvételű, fekete komédia minden idők legjobb külföldi filmje, és ajánlom mindazoknak, akik szeretik az effajta humort, valamint a művészfilmeket.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 2.5
Kritika elolvasva 2 214