A falu 2023

Village / A falu
2023. június 16.
perry
A falu

A japán filmművészet mindig is érzékeny volt a társadalmi dinamikára és hozzá kell tennem a tradíciók szigorú betartására.
Ezt az országot át meg át szövi a különféle keleti filozófiák erős szövete. Kezdve a konfuciánus filozófia és etika, jogfelfogás és törvények, buddhizmus vagy sintoizmuson át. A japán lélek mindig is befogadó volt a tanok sokszínűségére. Meghagyva ezen a vonalon az egyén szabadságát a vallásgyakorlásra.
Nisida Kitaró japán filozófus, a kiotói filozófiai iskola megalapítója az egyetemes filozófia és legfelsőbbképpen Japán újkori filozófiájának megteremtésével vívta ki ezt a megtisztelő címet. 1870. május 19-én született egy kis faluban Kanazava városától északra és miért is írom le ezt a tényt mert a Falu főhőse is egy kis faluban él. Ahol két irányvonal működik a hagyomány tisztelte és korunk behatolása ebbe a mikró közösségbe.
Innen pedig a kettő összeütköése mély és sebeket adó és kapó sérüléseket okoz. Adott egy hely ami Utamaro fametszeteire hasonlatos és ebben a tájban mint egy szörny egy hatalmas beton épület monstrum uralja, jelesül egy szemét égető.


Ami jó az embereknek mert van munka, energiát termel, szelektíven lehet hulladékot gyűjteni, egyben tönkre teszi a tradíciókat. Mert kitekintve Japánból kellenek az akkumulátor gyárak mert munkát adnak, kerteshez juttatja az ott lakókat.
Közben bele tekinthetünk a No színjátszás furcsa és izgalmas világába főhősünk vonzalmát ehhez a színházi formához.
A cselekmény pe.dig mint a távol keleti filmeknél lassan bontakozik ki egyre több szereplő lép be a képi világba.
Yu Katayama fiatal férfi, aki a távoli, de gyönyörű Kamonmura faluban él. Gyermekkora óta, és egy múltbeli esemény miatt nem tud elmenni. Yu a közeli szemétlerakóban dolgozik, hogy kifizesse anyja adósságát. Álom és remény nélkül él az életében. Egy nap Misaki Nakai visszatér Kamonmurába Tokióból. Yu és Misaki gyerekkori barátok voltak. A visszatérése megváltoztatja Yu életét a másoktól megalázott fiatalember Misaki hatására jellemében teljesen átformálódik és elindul nyitás útján.

Jellemző módon akár a falú és a kor társadalma is visszatartó erőt képvisel vele szemben és nem marad el a feloldhatatlan katarzis sem.
Korunk mély sebeivel szembesít a Falú csalással, az emberbőrbe bújt farkassal, korrupcióval és kitörés keserves kínjaival.
Tisztelője vagyok a Japán filmművészetnek és mélyen magával ragadott a mű gondolatisága és a színészek félelmetes erejű játéka

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 7.7
Kritika elolvasva 1 726