A fegyvernepper

Lord of War / A fegyvernepper
2006. március 26.
Spawn
A fegyvernepper

Egy igazi klasszikus remekmű, Nicolas Cage (és Coppola) szerelmesei, valamint a fegyverpiac rajongói számára. Mitől lesz valaki fegyvernepper? Az első Uzi géppisztolytól a komolyabb nemzetközi szállítmányokig. Honnan jönnek a fegyverek és kik veszik őket? Milyen érzés amikor kaszál az angyalkirály az AK-47? Ki, vagy kik a háború igazi ura?

A film megdöbbentő, lehengerlő és tényszerű. Majdhogynem dokumentumfilm, a maga kegyetlenségével, életszerűségével, naturalizmusával és szabályaival. Bepillantást nyerhetünk a korrupció bugyraiba, a csempészet fortélyaiba és az emberi elme mélységeseibe. Milyen elveszteni önmagunkat, és szörnyeteggé válni, analitikusan szemlélni azt, végül számlázni, és eladni valakinek a háborút. Érdekes kép a nyugat, a szovjet utódállamok és Afrika pikáns szerelmi háromszögéről.

Már a film nyitójelenetei komoly álláspontot tükröznek (sajnos keretes szerkezetű), és hihetetlen operatőri munka kíséri tekintetünket ezen az igencsak mobilis és veszélyes piacon.


Jurij Orlov (Nicolas Cage) narrációjával nyit: "Több mint 550 millió fegyver van forgalomban a világon. Azaz minden tizenkettedik emberre jut egy fegyver. És a többi tizenegy? Azt fel kell fegyverezni!"
Jurij viszonylag gyorsan kinő a családi étteremből, de öccsét Vitalij Orlovot is beszervezi a buliba. Fegyverraktáron keresztül, hajókon és óceánokon kokainbárókkal üzérkedve, végül Líbia hercegével, és a gyémántokkal barátkoznak meg.

Különösen érdekes Jurij szerelmi és magánélete, melyet legalább olyan precízen kezel, mint a szakmáját. Ám a hatóságok és egy nyomozó végig a nyomában van. Hihetetlen bravúrok, trükkök és kiforrott intellektusa révén menekülhet csak meg.

Hasonló: Az álarc, ám az kevésbé reál, és e világi, tulajdonképpen a terrorizmus egy másik arcát tekinthetjük meg benne.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9.5
Kritika értékelés 6.3
Kritika elolvasva 6 103