A feleségem története

The Story of My Wife / A feleségem története
2021. szeptember 23.
ermak95
A feleségem története

Végül csak megérkezett Enyedi Ildikó új filmje. Emlékszem, a filmről először még 2019 legelején hallottam, a forgatások is körülbelül akkor tavasszal fejeződtek be. Aztán jött a COVID, ami a világon mindenhol kihatással volt a mozikra. Azonban megérte ennyit várni?

Őszintén szólva nem igazán. Biztos több oka is volt annak, hogy a film bő egy évet csúszott, hiszen eredetileg 2020 tavaszán került volna a mozikba, de míg az új James Bondnál magától értetődő, hogy vártak míg a mozi pénztárak komolyabban megnyitnak, addig ez a film nem lett igazán kimagasló semmilyen formában, így nem érezzük indokoltnak a várakozást.

Mondjuk az interneten olvasható kritikusi és nézői visszajelzések szerintem szigorúak. 23% átlagértékelés, 4/10 pont, ilyenekkel találkozhatunk. Szerintem ez túlzás, még akkor is ha a film leginkább csak egy erősebb átlagos. A dramaturgia, a színészi játék, az operatőri munka, a vágás, ezek összképe egy "voltam a moziban és megnéztem egy filmet" érzést váltanak ki az emberből. Ez nem azt jelenti, hogy a film rossz, csak azt, hogy rövid időn belül nem igazán fogunk emlékezni rá.


Ami igazából már most is érezhető. Anno én több filmes portálon és internetes közösségben is gyakran találkoztam a filmet övező hírekkel, de csak az elején, illetve mikor a forgatások befejeződtek és az utómunkálatok megkezdődtek. Aztán végül megjelent A feleségem története, és igazán sehol nem találkozni a filmmel. Oké, hogy a COVID alatt minden mozis portál aktivitása csökkent, de ez szerintem inkább róható fel annak, hogy a filmből igazán nem lehet semmit kiemelni (még az Elkxrtukról is többet hallani, ami valahol kínos). Pedig emlékszem még a két főszereplő kiválasztása is hírértékű volt, hogy a világhírű Léa Seydoux mellett a kevésbé ismert, de "minden bizonnyal tehetséges" Gijs Naber fog játszani. Én őszintén megmondom, hogy Léa Seydoux volt a legerősebb faktor abban, hogy elmenjek megnézni a filmet, mivel szeretem a színésznőt, de ez a film és a benne nyújtott alakítása sem fog a portfóliója lényegi részébe kerülni.

Összeségében igazán jól nem is lehet kritikát írni a filmről. Persze lehetett a Charlie angyalairól is két éve, pedig az is egy olyan film volt, hogy már rövid távon elfelejti az ember (tényleg, emlékszik még bárki arra a filmre?) csak a különbség az, hogy annál ezt már a legelején tudta az ember, csak nem érdekelte, míg ennél a filmnél ez mégis fintort rajzol az arcunkra.

Az igazi oka, hogy megírtam a kritikát inkább az volt, hogy egyfelől rég voltam aktív az oldalon, másfelől az utóbbi időben magyar-külföldi co-produkciós filmekből "erősen hiány van", és ha már eljutottunk oda, hogy mozikba került A feleségem története, gondoltam mégis csak reagálok rá, még ha ez a kritika olyan lett, mint maga a film - középszerű és felejthető.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.2
Kritika értékelés 8.7
Kritika elolvasva 381