A galaxis őrzői 3. (2023) Avagy a fiúk újra töltve.

Guardians of the Galaxy Volume 3 / A galaxis őrzői: 3. rész
2023. május 04.
perry
A galaxis őrzői: 3. rész

Valahol a sufni műbolygón, kinn a hideg űrben az őrzőknek tökre nem akar sikerülni semmi kies kolóniájukban.
Krglin (Sean Gunn) aki megörökölte a kakastaréjt és a nyilat nem tud rá jönni hogyan is kell kezelnie azt csak a film végére, hogy a szívével vezérelje mikor az eredeti gazdája ezt egy kameo erejéig elárulja neki. De ne szaladjunk ennyire előre.
Lajka kutyát meggyanúsítják- aki orosz magyar fordító szoftverrel kommunikál-, hogy rossz kutya és ez nagy lelki válságot okoz nála. Ráadásul nem ő az utolsó hiszen Űr Lord alias (Crish Patt) alias Peter QUill világfájdalmas szerelmi bánatba esik Gamorra (Zoé Saldana) miatt. Amúgy meg tökre zajlik az élet és természetesen történnek dolgok a bolygón.

Mégpedig kedvenc mosómedvénk kerül a film fókuszába Mordály akinek nem tudtunk az előéletéről max. csak annyit , hogy egy genetikai laborban hozták létre.
Itt lép be a történtébe az Evolució Mestere aki az első blikkre jó fejnek látszik de kiderül róla hamar, hogy egy tőröl metszett Mengele ( koncentrációs tábori orvosi kísérleteteket folytató "halál" orvos ) aki a humánum nevében fasiszta megszállottsággal rendelkező gén kutató mondhatni -Ein überlegener genetischer Experimentator- magát felsőbbrendű genetikai kísérletezőnek képzelő szörnyeteg.

Közben megismerkedünk Mordály múltjával a kis mosómedvével amit nem szeret hallani, miképpen ölte meg barátait a mester, hogyan akar világokat kiirtani vagy miképpen gázol át olyan teremtényeken akik nem felelnek meg magas elválásainak.

Mondhatnám a film a mesébe bujtatott élő történelem hiszen nem nehéz analógiát keresni az autokrata államfőkkel, olyan nagyhatalmakkal akik jognak vélik, hogy elpusztíthatnak más népeket vagy személyek akik fennhatóságnak képzelik magukat és csak ők mondhatják meg a tutit.
James Gunn rendezőben megvan az a képesség, hogy megfelelő módon elegyíti a gondolati mondanivalót - ami igen csak falsúlyos - a humorral a nevetésre ingerlő beszólásokkal és nem utolsó sorban a mesével.
Mert szükségünk van a mesére hiszen mi felnőttek is ott belül mélyen gyerekek vagyunk és szeretnénk azt hinni a jó elnyeri jutalámát a gonosz pedig a megfelelő büntetésben részesül.
Aztán rá jövünk , hogy sajnos ez nem mindig így történik az evolúció ugyan előre visz de lehet rémuralom is akkor ha az egy torz elme szüleményeként testesül meg. Ilyenkor jövünk rá arra, hogy kell egy szuper csapat aki ellent áll a gonosznak nevezhetjük őket akár partizánoknak, őrzőknek, vagy csak úgy egyszerűen jó embereknek.
Annyi bizonyos, hogy Disney tudott valamit ebben a műfajban és meg tudott szólítani mindenkit ezzel az eposszal. Olyan alap igazságokat fogalmazva meg űrköntösbe öltöztetve mint a család és barátság akár az egymásért áldozatot hozás fontosságát.

Gondolhatnánk A galaxis őrzői 3. egyszerű mesefilm de James Gunn munkájában többé is válik mint szemet kápráztató képeskönyv. Igencsak ügyes húzás volt a MARVEL részéről erre a részre alkalmazni őt. Így megmaradt az üzenet és a humor is ebben a filmben.
Ebben az "űr" dömpingben biztosan állíthatom, hogy ez a vonulat tartja egyenletesen mint a filmes megvalósítás mint a gondolatiság terén az állandóság értékét.
Remélve, hogy a következő széria is a legkedvencebb kedvencünk marad!

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 644