A gyilkos járat

Bullet Train / A gyilkos járat
2022. augusztus 04.
ermak95
A gyilkos járat

Ígéretesnek tűnt az augusztusi moziszezont nyitó A gyilkos járat. A Kotaro Isaka regényéből készült adaptációt az a David Leitch rendezte, akinek a John Wick első részét és a Deadpool 2-t is köszönhettük. A kaszkadőrből lett rendező tulajdonképpen felhígította a két film akciójeleneteit, miközben a forgatókönyvért felelő (és számomra eddig ismeretlen) Zak Olkewicz fárasztó humort és Guy Ritchie-re emlékeztető (de a szintjét meg sem közelítő) csavarokat adott a történethez. Hogy mi lett a végeredmény? Egy középszerű és egészében véve hamar felejthető akció-komédia.

A legnagyobb baj A gyilkos járattal az, hogy az előzetesekben már ellőtték a legjobb jeleneteket: marketing szempontjából remekül felvezették; másokhoz hasonlóan én is izgatottan vártam, de végül kellemetlenül csalódtam. Az epikusnak ígérkező akciófilmbe sajnos csak annyi akció szorult, amiből az előzeteseket tudták összeollózni, a film többi része leginkább lassú, unalmas és fárasztó volt.

Ebben az az igazán zavaró, hogy ennél sokkal többet lehetett volna a projektből kihozni: bár a koncepció alapjaiban egyszerű, mégis kreativitásra buzdító. A világ különböző részeiről érkező elit bérgyilkosok látszólag a balszerencsének köszönhetően találják egymással szemben magukat egy japán sinkanszen vonaton, garantálva a vérfürdőt, a lövöldözést, szamurájkardos leszámolásokkal és minden más agymenéssel. Ez egy olyan recept amiből Guy Ritchie vagy Quentin Tarantino egy sokkal jobb mozit tudott volna összehozni, míg Leitch és Olkewicz mintha nem engedték volna el kellően a fantáziájukat (az utolsó öt percet leszámítva).


Az összképet ezen kívül tovább csorbítja, hogy majdnem az összes karakter rémesen egydimenzionális, amit szörnyen erőltetett beszólásokkal és béna közhelyekkel próbáltak leplezni.

Röviden A gyilkos járat abszolút kihagyható, senki nem marad le semmiről ha nem nézi meg. Bár a filmben volt lehetőség, hogy valami egyedi vagy izgalmas legyen, végül csak egy jól marketingelt, középkategóriás tucat-akciófilm lett.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.5
Kritika értékelés 8.6
Kritika elolvasva 1 023