A Gyilkos járat (2022)

Bullet Train / A gyilkos járat
2022. augusztus 04.
perry
A gyilkos járat

Mint köztudott az amerikai akció-film-vígjátéknak igen csak nagy hagyománya van és viszonylag kevés belőlük az amelyik igazán szórakoztató és viszonylag egyedi arculattal rendelkezik.
Ide tartozik a Gyilkos járat 2022-ben bemutatott amerikai akció-filmvígjáték David Leitch rendezésében. A forgatókönyvet Zak Olkewicz írta, a főszerepben pedig Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Szanada Hirojuki, Michael Shannon, Benito A Martínez Ocasio és Sandra Bullock látható. Az utóbbi egy másik igen híres film színész cameoján túl ( gondolom nem ingyen :) befáradnak a filmbe 2-3 percre ) népes szereplő gárda gondoskodik magáról a történetről is, de ezt a kedves leendő nézőre bízom, hogy "bogarássza" ki melyik sztárról van szó.

Persze a jelen film sem jöhetett volna létre olyan elődök nélkül mint a Kill Bill bye Tanaratinó vagy Kuraszava A hét szamuráj filmjei nélkül.
David Leitch pedig tud valamit jelesül az üresjáratok kikerülését a szellemes dialógusok ötvözését a mesterfokú szamuráj és egyéb harci technikáknak bevetését amitől akció a filmi.. Úgy, hogy nem tesz a filmbe gagyi technikai megvalósításokat és már nem tudom mi és milyen szuper intelligens programokat használ a képi megvalósításokhoz.

Igaz, vonatos akciófilmet bizonyára mindenki látott már és voltak igazán jók is.

Viszont térjünk vissza a Gyilkos járathoz.
Brad Pitt alias Katica tőle jogosan elvárnánk , hogy szuperhőst játsszon így túl az ötvenen is de az igazán jó csavar a szereplésében az, hogy ő csak egy piti lenyúló akinek egy táskát kell elemelnie. A bonyodalmak pedig innen eredeznek és a Hikari vagy milyen expressz meg megy mint a hajder-menykő és különféle alakok próbálják a táskát eltulajdonítani. Ami igen csak elmésen ide oda vándorol és közben Leitch szép lassan csöpögteti az információkat, hogy anno mi is történt...
Bosszú némi pszichopátia keverve cezaromániával és tökre jő komikai elemekkel. Ezek adják a pezsgését ennek a vígjátékba ágyazott akció mozinak. A film rendezőétől egyáltalán nem idegen a jakuzza vagy japán alvilág története példának okáért a Deadpool2 dolgozatának főhőse is 2 szál szamuráj karddal végzi "feladatát".

Akiről mégis említést szeretnék tenni ő a gonosz apuci kicsi lánya aki mint Katica ki is jelenti .."van benne valami náci jellem.." filmbéli polgári neve Prince (Joey King) alakít. A színművésznő külsőre egy mindenki meg akar erőszakolni típusú manga kislánynak néz ki de végig a filmen nagyszerűen lavíroz ebben a kettős szerepkörben. Számomra ő volt a kedvenc a filmből.
Végül ez a film nem akar többet mint szórakoztatni, igaz több mint 2 órás hosszúságával maratoni ülőgumó fáradságot élünk túl de pop-cornnal és üdítővel ez feledtethető.
Azt meg , hogy jobb vagy rosszabb mint Tarantino vagy más filmek azt döntse el mindenki magában. Jó szórakozást.


Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.9
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 936