A mindenség elmélete

The Theory of Everything / A mindenség elmélete
2015. január 22.
Steve
A mindenség elmélete

Ezt a filmet azoknak ajánlom, akik nem sírják el magukat egykönnyen. Bevallom őszintén, néhány jelenet annyira megérinti az embert, hogy lehetetlenség nem együtt érezni a szereplőkkel. Ezután a film után úgy érzed, hogy minden más, amit idáig néztél csak arra volt jó, hogy ne unatkozz. Ez azonban valamit megragad az emberben. Az emberséget.
A jól ismert Stephen Hawking életére alapuló film a híres fizikus fiatalkorától kezdve mutatja be a történetet. Egészséges és okos diákként kiemelkedő teljesítményt nyújtott már a kezdetektől fogva, saját teóriáit és ötleteit bemutatva ahányszor csak lehetősége van rá. Ám betegsége egy nap megváltoztatta az életét, és onnantól kezdve csak a leépülés követte minden lépését.
Hihetetlen film ez a szerelem összetartó erejéről, ahogy az mindent legyőz, a kitartásról, az emberi akaraterőről és a tudásról, az ember folyamatos tudásszomjáról.
Őszintén szólva a film vége felé érzelmi téren már kevésbé tudunk együtt érezni Stephen-nel, hisz valljuk be, az ő állapotában ki lenne képes arra, hogy ott hagyja a feleségét másért? A feleségét, aki kb. 30 éven át mellette volt jóban és rosszban, segítette őt és nem hagyta el a betegsége ellenére sem, holott nem könnyű gyermekeket nevelni ebben a kondícióban. Mindenki eldöntheti magában, hogy ez jót tesz-e Jane-nek. Lehet, hogy Stephen nem akarta maga mellett tartani őt a nyomorában? El akarta engedni, hogy tudjon végre ő is élni? Nézd meg a filmet, és te is eldöntheted, hiszen ez több tényezőtől függ. Egy biztos: olyan feleséget, mint Jane, nem talál gyakran az ember.

Olyan témák vannak itt feldolgozva, mint a lét, Isten, az ősrobbanás, és számos elmélet, amivel mai napig foglalkoznak a tudósok, és amivel Stephen Hawking beitta magát a köztudatba. Annak ellenére, hogy Stephen és Jane nem értettek minden téren egyet, diszkréten és civilizáltan vitatják meg a nézeteiket úgy Istenről, mint a tudományról.
A Hawking-ot játszó Eddie Redmayne nem véletlenül nyert Oscar-t ezzel a színészi alakítással. Nagyon jól beleélte magát a szerepbe, mintha rá szabták volna azt. Felicity Jones (Jane) is dicséretre méltó, hiszen ki ne tudná szeretni ezt a törékeny, félénk, de teljes mértékben odaadó nőt? Mindenképp látni kell a filmet, elejétől a végéig. Egy percig sem fogsz unatkozni, hisz egyik esemény követi a másikat, és egyik érzelmi állapot váltja fel a másikat.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.2
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 82 626