A nagy dobás

The Big Short / A nagy dobás
2016. február 04.
inc
A nagy dobás

Ez komoly! Semmi reklám, semmi hype, semmi spoiler csak pár előzetes a mozikban. Valahogy egészen háttérbe szorítva jelent meg 2016 első negyedévének egyik legjobb filmje. Mondhatnám úgy is, hogy 2016 Birdman-je, de szerencsére az idei év igazán minőségi filmekkel indult, így az Aljas nyolcas vagy akár A visszatérő is pályázhat erre a címre. Egy biztos, megéri megnézni!
A cím magyar fordítása nem túl szerencsés. Pont a lényeget fordították félre, és ha az óceánon túli embertársainknak megfelelő a short kifejezés, nem hiszem, hogy nekünk problémát jelentene a szó. Már csak azért sem mert a film elég jól elmagyarázza a jelentését. Na de lendüljünk túl ezen.
A 2007-ben kezdődő gazdasági világválságról szól a film, ami jóformán mindenkit érintett valamilyen szinten így mindenki kíváncsi, hogy mi is történt akkor, mi volt a kiváltó ok, hogyan jutott el az ingatlanpiacra alapozott befektetés egy válságig.
Az első néhány percben az ember kicsit csalódva felhúzza a szemöldökét és azt gondolja: hmm, ez egy A Wall Street farkasa-klón lesz, és amikor meglátja Margot Robbie-t - aki a szőke csinibabát alakította az említett filmben - ez a gyanú csak megerősödik. A jó hír, hogy ezt legfeljebb egy utalásként foghatjuk fel, hiszen ezen kívül semmiben nem hasonlít a két alkotás.

A színészek közül a leginkább vígjátékokból ismert Steve Carell az igazi meglepetés. Jól áll neki ez a szerep. Ryan Gosling és Christian Bale a megszokottan jó formáját hozza, Brad Pitt pedig annak ellenére, hogy időben csak csekély szerepet kapott mégis ő mondhatta ki a film talán legelgondolkodtatóbb mondatát, miszerint nem kellene a mellünket döngetni, hogy mekkora zsenik vagyunk a jól időzített shortolásunkkal, ha ez a valóságban arról szól, hogy milliók kerülnek az utcára.
Összességében egy nagyon jól eltalált, szórakoztató és egyben megérintő filmet rendezett Adam McKay, ami nagy valószínűséggel mindenkit érdekel, mert annyira friss még a világválság élménye. 130 percnyi AHA-élmény és ráismerés a válság főbb következményeire, melyek ránk is hatással voltak. No meg egy kis töprengés azon, vajon van valami, amit az emberiség ne tudna eltolni?

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.4
Kritika értékelés 7.4
Kritika elolvasva 167 122