A rajtaütés

The Raid: Redemption / A rajtaütés
2013. január 31.
A rajtaütés

Mostanra már egészen biztos minden tisztességes akció- illetve filmrajongó hallott és olvasott az új indonéz akciófilmről, a The Raid-ről. Ha a kedves olvasó is találkozott már néhány ezen alkotást illető kritikával, akkor tudhatja, hogy bizony szinte egyöntetűen dicséri minden kritikus és néző. Elvétve akad csak olyan, aki nem áradozik, de az is elismeri, hogy egy jó akciófilmmel van dolgunk. Első blikkre talán furcsának hat, hogy egy indonéz akciófilm számít most olyan nagy dolognak, de az az igazság, hogy megnéztem a filmet és akárhogy is nézzük, muszáj kijelentenünk: ez a Gareth Evans tudhat valamit. Továbbá, hogy az akciófilm csak nem tud kihalni, akármennyire is tapos rajta sokszor Hollywood.

Gareth előző filmjeit nem láttam, tehát a következőkben nem fogok kitérni arra, hogy ez a film milyen azokhoz képest, így térjünk rögtön a tárgyra.

Mi is a The Raid?

Páran mondják, hogy évtizedek óta a legjobb akciófilm, mások minden idők egyik legjobb akciófilmjének titulálják, ők aztán rendre felhozzák a Die Hardot meg a Hard Boiledet, és John Carpenter 13-as rendőrőrs ostromát. Ezekben mindben van is igazság, de ne tegyünk elhamarkodott kijelentéseket. Kezdetnek megteszi az is, ha azt mondjuk: ennyire kielégítő és jó akciófilmet nem láthatunk gyakran, nem is csodálom hogy Hollywood azonnal rátette a mancsát, mondván hogy ezt muszáj nekik feldolgozniuk (hozzáteszem, ez egy végtelenül ostoba ötlet, látszik hogy nem nagyon gondolkoztak, mielőtt kijelentették). De mitől olyan jó? Vegyük sorba, kezdjük a történettel. Egy SWAT-csapat megszáll egy rosszarcúakkal teli toronyházat. Emeletről emeletre egyre nagyobb akadályokba ütköznek, és a végén ott van a big boss, akit le kell győzni. Gyakorlatilag nem bonyolult ez a legprimitívebb számítógépes játék linearitásánál, és hogy ezt az egyszerű képletet ilyen nagyszerűen tudta megoldani Evans, az tényleg az ő hozzáértését tükrözi. Mit csinált? Először is már maga az atmoszféra is elképesztően beszippantja az embert. Borús, komor és komoly hangulatot áraszt ez az alkotás, melynek tónusa néhol egészen horrorisztikus. Ilyen téren emlékeztet Carpenter fentebb említett klasszikusára, de még a Menekülés New Yorkból-t is simán ide lehetne sorolni, arra is mintha rezonálna a film.


Ha az atmoszférát kipipáltuk, jöhet a lényeg: az akciók. Természetesen ebben rejlik a film fő vonzereje, mert amint elindul a parti, onnantól kezdve nincs kiszállás, nincs kec-mec, csupán rövid lélegzetvételnyi időt hagynak nekünk az alkotók, mondhatni szusszanásnyit. Ez az amit én már csak akciópornónak nevezek, mert erre már tényleg nincsen jobb szó. Perverzül intenzív és brutálisan jól megkoreografált harcjeleneteket láthatunk itt, amelyek nem hagynak kívánnivalót maguk után. Szinte mindenki megtalálhatja a maga számítását a kungfu-filmek rajongóitól kezdve a John Woo-fanokon át egészen azokig, akiknek a Die Hard első része a kedvenc filmjük (tekintve hogy mindkettő film egy toronyházban játszódik végig). Non-stop akció, csonttörések, vad kaszabolások és erőszak az, amely jellemzi ezt a bő másfél órát. A főhőst alakító Iko Uwais-t remélem fogjuk még látni a közeljövőben, ahogyan az egyik ellenséget alakító Yayan Ruhian-t, akinek a nevéhez fűződik a film egyik legjobb harcjelenete. Tele van a film "holy shit!"-momentumokkal és nem egyszer muszáj felordítani a látottak miatt, annyi olyan rész van, amin csak ámulunk-bámulunk. Hiába no, még mindig azok a legjobbak, amiknél érződik az, hogy itt valódi fizikai megpróbáltatást látunk és nem számítógépes marhaságokat, se pedig drótokon való rángatást. Ez kéremszépen valódi, kézműves alkotás a legjobb és legnemesebb alapanyagokból. Ahogyan azt csak a nagyok tudják.

Igen, a kritikák tehát igazat beszélnek. Ez a film tényleg jó. Valóban olyan, amit mi action-geekek elővehetünk időről-időre, hogy szarfaló vigyor üljön ki a képünkre. Hasonlóan kielégítő film ez, mint annak idején az Ong-bak volt. Ahogy az is, úgy ez is profi módon készült, tiszta szívvel, minden mellébeszélést nélkülözve.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 6
Kritika elolvasva 88 602