A Számkivetett

Cast Away / A Számkivetett
2001. február 08.
Bzsu861
A Számkivetett

A Számkivetett című Robert Zemeckis által megalkotott film nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet, ugyanis annak ellenére, hogy a zseniális Tom Hanks hatalmasat alakít benne, cselekménye szerintem unalmas, vontatott, eseménytelen volt.

A történet szerint Chuck Noland, aki épp karrierjének a csúcsán áll, hiszen ő a legsikeresebb menedzser, és boldog kapcsolatban él barátnőjével Kelly-vel eltűnik. A nő hiába várja haza szerelmét, sajnos az nem tér vissza egy rutinszerű üzleti útjáról, hiszen baleset éri őt. A repülőgép, amin utazik, légörvénybe keveredik, és a hatóságok állítják , senki nem élte túl a légi katasztrófát.

Kelly hosszú évekig reménykedik, hogy újra láthatja Chuck-ot. Egy egzotikus szigetre kerül főszereplőnk, ahol a túlélésért harcol. Szépen lassan fel is találja magát egyedül, hiszen nincs senki akivel szót válhatna. Végül teljes mértékben önellátóvá válik a talpraesett férfi. A kétségbeesés 4 éven keresztül sem lesz rajta úrrá, így tud életben maradni. A reményt, hogy egyszer újra hazatérhet, sosem veszíti el.


A film úgy végződik, hogy tutajt készít magának, mert addigra már megtanulta annak minden fortélyát, és amint az az óceánon hánykolódik, végül a véletlennek köszönhetően partot ér a kis összetákolt vitorláshajócska és 4 hosszú év után rátalálnak. Amint visszatér, az mindenkit teljesen sokkol, mert régen halottnak hitték őt.

A sikeres topmenedzsert az otthoni civilizáció már nem tudja újból befogadni, hiszen már tovább léptek annak tagjai, és Chuck nem folytathatja régi életét. Számomra azért volt csalódás még ez a film, melynek sztorija alapvetően jó lenne, ha nem ilyen unalmasan oldják meg azt, valamint nem csinálnak belőle egy 138 perces alkotást, ami még vontatottabbá teszi.

Ami azonban érdekes eleme a filmnek, hogy nem valódi happy end a vége, ugyanis annak ellenére, hogy a sok szenvedés után valahogy hazatalál a főszereplő, nem lesz már valós otthona, mivel a társadalom nem érzi már teljes értékű tagjának. A cím azonban rendkívül találó, ugyanis a főszereplő nemcsak a szigeten, de a való világban sem más, mint egy számkivetett. Ha Zemeckis a filmet nem toldotta volna meg néhány felesleges elemmel, még tetszett is volna. Annak ellenére, hogy Tom Hanks ezen alakítása a Top 10-ben benne van, de nélküle a film sokkal unalmasabb és élvezhetetlenebb lenne.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 3.4
Kritika elolvasva 2 639