A szomszéd lány

The Girl Next Door / A szomszéd lány
2008. október 17.
A szomszéd lány

A DVD hátsó borítóján nagybetűkkel reklámozzák hogy a film igaz történetet dolgoz fel. Rövid kutatás után megtudhatjuk azt is, hogy egy novella filmes feldolgozásáról van szó, mely megjelenése idején is borzolta a kedélyeket, és most is hasonló a hatás. A különbség annyi a papír és a film között, hogy utóbbihoz kreált a rendező egy narrátort. (Aki egyébként a könyvben is ugyanez a karakter, csak ott valós időben olvashatjuk a történéseket, itt pedig már felnőttként egyfajta visszaemlékezésként meséli el a cselekményt.) De ez a kis hozzácsapott szál egyáltalán nem ártott a filmnek, sőt. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy ezt az alkotást is izgalmasabb olvasni, mint úgy általában mindent. Nem összekeverendő a film az ugyanezen címen futó Szüzet szüntessel, csupán a fantáziaszegény hatásvadász magyar fordítók miatt az egyezés.

Történetünk az '50-es évek Amerikájában játszódik. Tökéletesen visszaadják a hangulatot, legalábbis azt amit ma amerikai álomnak nevezünk a múltba visszatekintve. Az épületek, járművek, ruhák, mind-mind korhűek. És ez már önmagában megadja a mozi alaphangulatát.


Sok filmnél bevett szokás hogy megmutatják a történet végét, és csak ezután -visszafelé haladva az időben- veszik sorra az ide vezető okokat, történéseket. Itt sincs ez másképp. Sétál egy középkorú férfi az utcán, történik egy baleset, ő közbelép és megmenti egy ember életét. Boldognak kellene lennie, de nem az. Hogy miért nem, azt elmeséli.

Gyermekkorában kezdődik a sztori. Ő lesz az a bizonyos narrátor, akit fentebb említettem. Igazából a cselekmény nagyon is banális (lenne), ha nem tekintenénk be a dolgok mögé, és ha nem lenne a remek színészi játék.

Új lakó érkezik a környékre egy fiatal lány és húga személyében. Meg (főszereplőnk) 14 éves, húga Susan pedig mindössze 9. Szüleik életüket vesztették egy autóbalesetben, így kerültek Ruth-hoz, aki egyedül neveli gyermekeit, mert férje elhagyta őt. Ruth fiaihoz jár át David a szomszédból, másik főhősünk (a narrátor), aki ezáltal önkéntelenül is részese lesz az eseményeknek. Ruth az új lakókon bosszulja meg elhagyatottságát, azt hogy öregszik, hogy egyedül maradt fiaival, egyszóval a két testvéren éli ki minden keserűségét az életben.

Durván bánik a lányokkal, de főként Megel, kinek élete hamar pokollá válik. Kezdetben azonban a lány nem beszél az őket ért sérelmekről Davidnak, pedig ő az egyetlen barátja. Később a fiú is észreveszi a durva bántalmazások nyomait. De mit tehet ő ellene? A mozi telis-tele van erőszakos jelentekkel, értelmetlen, öncélú, kegyetlen, embertelen erőszakkal. Előkerül az égő cigaretta, elcsattantak a legnagyobb pofonok, a gyerekek elfojtott gyűlölete és még sok más. De akkor miért nézzük meg? Mert mindezek ellenére végig lebilincselő, különféle érzelmeket kiváltó filmet kapunk, és együtt tudunk érezni a szereplővel, beleélhetjük magunkat a történetbe. Mert ez bárkivel megtörténhet, hisz eleve igaz történet vittek a vászonra.

Erős idegzetűeknek ajánlott film, de tényleg. Eredeti hanggal érdemes megnézni.

Ha a végén haragot és dühöt érzel, akkor az nem a véletlen műve.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 4.1
Kritika elolvasva 135 306