A vasálarcos

The Man in the Iron Mask / A vasálarcos
1998. április 16.
Bzsu861
A vasálarcos

Alexandre Dumas, a 19. századi klasszikus irodalom nagy regényeinek, valamit drámáinak a megalkotójának művéből született a Vasálarcos című, 90-es évekbeli alkotás, mely az akkor még szárnyait bontogató, de mára rendkívül sikeres filmcsillag Leonardo Dicaprio első filmjeinek az egyike. Egy esztendővel azután, hogy a világsikerű Titanicot leforgatták, mely egy kissé túlzottan szentimentális, drámai szerelmi történet és egyben az egyik legtragikusabb szerencsétlenségnek, a Titanic elsüllyedésének igyekszik emléket állítani. A vasálarcost szintén egy történelmi esemény ihlette, azaz XIV. Lajos, más néven a Napkirály uralkodása, akinek trónra kerülése után a pórnép, és számos francia polgár éhezett.

A dölyfös, alázatot nem ismerő, gőgös, gonosz és utálatos király, most olyat tesz, amivel magára haragítja a feloszlatott királyi testőrséget, akik helyére saját embereit helyezte. A hamis király, XIII. Lajos egykori testőrének Athos fiának a menyasszonyát szemelte ki, de nem feleségnek szánja a szépséges nőt, hanem csak ágyasnak. Annak érdekében, hogy megszabaduljon jó indulatú, és kedves riválisától, akit mindig gyűlölt, a férfit egy általa végzetesnek gondolt csatába küldi. Athos ekkor haragjában, felkeresi egykori bajtársait, Porthost, Aramist és az egykori ifjonc D'Artagnant, hogy segítsenek végrehajtani a kissé eszelős, ám sokuk szerint használható, ugyanakkor veszélyes tervét.


Azt a célt tűzte ki, hogy kiszabadítja a piperkőc király börtönében raboskodó, rejtélyes foglyot, akiről senki se sejti, hogy ki is az valójában. A legenda szerint a vasálarcos férfi nem más, mint a király ikertestvére, akit azért vetett Lajos börtönbe, hogy gyalázatos módon ő kaparinthassa meg a trónt, holott nem ő következett volna az öröklési rendben. A népet sanyargató király helyett azonban, a nép a titokzatos rabot, azaz a jogos örököst szeretné a trónon látni. Vajon miként végződik ez a félig valós, félig valótlan történet? Aki még nem látta, annak ajánlom figyelmébe ezt a klasszikus, remek alkotást.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 139