A visszatérő

The Revenant / A visszatérő
2016. január 14.
Tengeritehen
A visszatérő

Alejandro González Iñárritu a tavaly Oscart nyert Birdman után bármit rendezhetett és szerencsére egy teljesen más stílusban próbált meg maradandót alkotni. Ami sikerült is neki.

A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) egy prémvadászokból álló csapat tagja, aki kifejezetten jól ismeri a fagyos és vad amerikai vadont. Egy járőrözés során rátámad egy medve. Vadászcsapata többi tagja halottnak hiszi, és magára hagyja az áldozatot. Ebben nagy szerepe van John Fitzgerald (Tom Hardy) karakterének. Glass túléli a támadást és elindul bosszút állni társain.
A történet nem tartogat nagy meglepetéseket, egy klasszikus bosszú film paneleiből építkezik. Ami viszont kivételessé teszi a filmet az a realitás. A medvetámadás az döbbenetesen van felvéve. A "fehér ember" az indiánok ellen is kellően kibontott és felvázolt történeti szál. Az operatőri munka páratlan. Mint tudjuk minden jelenet természetes fény mellett lett rögzítve, ami ezáltal gyönyörűen fest. Amikor valaki azt mondja, hogy a Transformers vagy a Bosszúállók milyen látványos CGI orgia, az nézze meg ezt a filmet és eláll a lélegzete is. Emmanuel Lubezki (operatőr) zseniális munkát végzett.

Sokan évtizedek óta szeretnének valamilyen díjat adni DiCapriónak. Nem hiszem, hogy ezért a filmért kellene megkapnia az Oscart. Jól játssza a megkeseredett és megtört férfit, de nem kivételes a színészi munkája. Hardy viszont átlag felett hozza Fitzgerald karakterét. Úgy gondolom, ő jobban ki tudott teljesedni ebben a filmben.
Mindenkit arra buzdítok, hogy nézze meg ezt a mozgóképes csodát januárban. Ha 30 perccel rövidebb lenne akkor klasszikusnak is hívnám, de így "csak" egy leírhatatlanul szép atmoszférával rendelkező darab.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.8
Kritika értékelés 5.5
Kritika elolvasva 199 953