Alice Csodaországban

Alice in Wonderland / Alice Csodaországban
2010. március 04.
Spawn
Alice Csodaországban

Lewis Caroll klasszikus meséje, illetve annak java részint első részének újabb, Johnny Depp-es adaptációja. Felkapottak lettek ezek a gyerek mesék, korábban a musicalek élték reneszánszukat most viszont a viktoriánus kor gyöngyszemei elevenednek meg a legmodernebb 3D-s technológia jóvoltából.

Ez a történet fekete fehértől, minden sztárgálát elkísért, és ebben a gyerekmese dömpingben, egy okos intelligens kezdés-nyitás volt (főleg a folytatásban, az Alice tükörországban-ban fordulnak elő ilyen sakkos hasonlatok, és mezők). Groteszk, talán ezzel a szóval illethetnék Az új Alice csodaországban karaktereit és cselekményét, bár az eredeti mese főbb jelenetei, figurái elevenednek meg előttünk, pompázatos színvilágban.

Alice aki a maga módján menekül a szigorú etikett elől a krikettbe, a nyúl üregén keresztül, barátokra lel a kalaposban, a hernyóban, egy macskában, megismerkedik a gonosz szív-vörös királynővel és a jóságos fehérrel (A fekete sajnos ebből a részből kimaradt) és a kártyakatonák világával.


Jawerwoczky, ezúttal szimplán sárkány, hiszen a végén Alice-nek kereskedelmi ambíciói támadnak Kínával és a közel kelettel, melynek szimbólumai mondjuk a félelmek megtestesítői. Bölcs intelmet kap, mely különbségekre hívja fel a figyelmet valóság és fikció között, élet és halál, valamint egy pozíció birtoklása okán. Számtalan kaland és ámulatba ejtő epizód után, végül is kiáll magáért és barátaiért csodaországban, ahol mindig történik valami, ami egész hétköznapian indul, de sosem az.

A történet keretét kissé történelmi alapok adják, én úgy tudom, hogy Lewis Caroll (angol író, matematikus) írta a művet egy Alice nevű kislány ihletésére, és később az eredeti kéziratot is ő kapta, melyet, aztán el kellett, hogy adjon (gyűjtői, könyvtári kézbe került). A mű figurái szimbolikusak, de jól érthetőek, a nyúl (akinek az üregén keresztül Alice csodországba jut), aki folyton siet és órát tart a kezében lényegében az apja metaforája példának okáért, legalábbis elviekben.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 3.5
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 1 509