Álomcsapda

Dreamcatcher / Álomcsapda
2003. június 19.
Spawn
Álomcsapda

Talán a legjobb Stephen King adaptáció, mely a szerző és műve kritikája is egyben, szokás szerint hihetetlenül a jerusalems L.-re való tekintettel oltárian obszcén regényről van szó, mely ha kevésbé direkten is, de folytatódik a Lisey történetében (általában van átfedés a szerző művei között, főleg a karakterek terén). Míg az utóbbi regény kb. egy penninyi heroin mellett játszódik egy pláza tetején, faház motívummal, itt valódi kanadai, hófedte fenyőerdőt kapunk, és egy fura társaságot, melyeknek mint ahogy az lenni szokott, nem mindennapi a múltjuk, ismerettségeik és képességeik. Ha reálisan akarjuk nézni, egy rutinos LSD-s alkoholistát is tartalmazó baráti körre gondoljunk.

Szóval rendben is megy a rekreáció, egy faházban szállásolják el magukat, míg meg nem kezdődnek a furcsaságok, furcsa szömörce csípésre emlékeztető vörös foltok, a menekülő állatokon, a feltűnő katonai helikopterek, karantén és egy beteg ember. Az út közepén megfagyott női tetemről nem is beszélve. Az istápolásra szoruló idegen férfi beléből, hátul egy kobraszerű furcsa idegen lény bújik elő, az az első találkozás az idegenekkel... Látszólag.


A Csapat barátja Duddits, akitől különleges képességeiket és látomásaikat kapták, szintén nem ezen bolygó szülötte. A fürdőszoba, igen az idegen lények elvileg a rák (legtöbbször a fürdőszobában fedezzük fel), és tekintve, hogy végbelünkből jutnak elő, a nemi erőszak szimbólumai (faji felsőbbrendűség).

Persze a féreg csak egy kezdetleges szaporító forma, a film nagy jelenete, ahogy a klasszikus, embereket megszállni képes, Mr. szürkére feltekeredik egy. Hamarosan feltűnik még egy fő gonosz, Morgan Freeman, aki régóta tud az idegenek létezéséről, és rögtönzött koncentrációs tábort állít fel, az esetleges fertőzöttek elkülönítésére és likvidálására. Persze felesége és a titkos műholdas kapcsolat utal rá, hogy valahol ő is spicli, és a cél szentesíti az eszközt ember csupán álca, hasonlóan az egyik főszereplő az őt megszálló idegen intelligencián.

Az idegenek lezuhant űrhajóját, helikopteres támadás éri, mely végül is önmegsemmisítésbe torkollik a részükről. Radikális és szélsőséges megnyilvánulásaik, a folyamatos all in, jellemzi a két front konfliktusát. Viszont a másodparancsnok humánusabb, és az idegeneknek Mr. szürkének az illúziókeltésen túl titkos terve van, megakarja fertőzni a víztározót.

A csapat végül Duddits begyűjtésével, szembeszáll az idegen létformával, a düh vörös ködével. Győzedelmeskednek, ám a gyenge kihagyott jelenetek és rendezői verzió tartalmaz alternatív befejezést erre az eshetőségre. Egy féreg elpusztítja a világot. Zseniális hangulat, lebilincselő filmzene.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 1 583