Amerikai szépség

American Beauty / Amerikai szépség
2000. február 17.
Bzsu861
Amerikai szépség

Az Amerikai szépség című, elsöprő erejű drámai film, mely egy szürke közember életét mutatja be, melyet legjobban a film kezdetén elhangzó idézet foglal össze. Itt a felszínre kerülnek a címszereplő életével kapcsolatos gondolatai, és érzelemvilága, mely zavaros és rendkívül összetett: "A nevem Lester Burnham. Ez a környék, ahol lakom. Ez az utcám. Ez az életem. 42 éves vagyok. És alig egy éven belül meghalok. Ezt persze most még nem tudom. Bizonyos értelemben már most halott vagyok. Nézzetek rám. Rejszolok a zuhany alatt. Ez a napom fénypontja. Innen már csak rosszabb lesz. Ez a feleségem, Carolyn. Látjátok, hogy megy a metszőolló nyele a kerti cipőjéhez? Ez nem véletlen. Már a puszta látványa lefáraszt. Nem volt mindig ilyen. Régen boldog volt. Régen boldogok voltunk.

Ez a lányom, Jane. Egyke. Teljesen tipikus tinédzser. Dühös, bizonytalan, zavart. Bár mondhatnám neki, hogy ez elmúlik, de nem akarok hazudni. A feleségem és a lányom is azt hiszi, hogy irdatlan nagy vesztes vagyok. És igazuk van. Elvesztettem valamit. Nem tudom pontosan, mi az, de tudom, hogy nem voltam mindig ilyen...kába. De tudjátok mit? Sosincs késő megtalálni, ami elveszett." Lester Burnham, aki egy felettébb átlagos, unalmas fickó, aki legszívesebben egész álló nap csak a televízió előtt ülne, és ott élné mindennapjait. Az élete azonban egyik napról a másikra száznyolcan fokos fordulatot vesz, több okból kifolyólag. Az egyik az, hogy egy átlagos napon a cég pénzügyeivel foglalkozó, financiális szakember bukkan fel a munkahelyén, és amiért ő úgy gondolja, hogy a férfi munkája veszteséges, el akarják bocsájtani a munkahelyéről.


Amikor Lester rádöbben, hogy ki fogják rúgni állásából, amit lényegében sosem szeretett, úgy dönt, hogy rásegít erre, és semmiképpen sem működik együtt a vállalat költségracionalizáló szakemberével. A másik életét felkavaró esemény, amikor elmegy a feleségével egy iskolai meccsre, és kapuzárási pánikjának a küszöbében, megpillantja lánya csinos és fiatal barátnőjét Angelát. Amikor a középkorú férfi meghallja a lánya és Angela beszélgetését, a barátnő szavai alapján kiderül, hogy ha gyúrna egy kicsit a felsőtestére, Angela nem tudná megállni, hogy ágyba bújjon vele. Innentől Lesternek már nem olyan szürkék a mindennapjai, ugyanis van mivel töltenie a tengernyi idejét.

Annak érdekében, hogy megszerezze a fiatal, szépséges lányt, gyúrni kezd, és füvet is szív, amit lánya udvarlójától, Rickytől szerez be. Eladja a szuper modern autóját, és helyette vesz egy régi Firebirdöt, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát, és eközben folyamatosan a gyönyörű, zsenge korú Angeláról fantáziál. Egyszerűen képtelen kiverni a fejéből a mindenkivel flörtölő lányt, aki teljesen más, mint amilyennek mutatja magát. Az hogy Angela nem olyan, mint amit bohém viselkedése tükröz, csak a film vége felé derül ki, de sejthető már a kezdetekkor is. Belülről ugyanis pont olyan sérülékeny és érzékeny, mint a vele egykorú fiatalok. Mindazok, akik még nem látták az Amerikai szépség című kiváló alkotást, figyelmükbe ajánlom annak megtekintését.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 281