Anne Amszterdamban (2021)

Anne + / Anne Amszterdamban
2022. február 11.
perry
Anne Amszterdamban

Anne a kies Amszterdam városában él és éppen készül első könyvét tető alá hozni ami jó ugyan de kicsit elveszett a főhőse és céltalanul lézeng, -mondja is neki a könyvkiadó-, hogy kellene azért valamilyen döntésre jutnia mert így olyan a mű mint a sánta kutya elbiceg de nem igazán ér sehová.
Közben Anne a szerelmére gondol aki történetesen lány és ebben semmi új nincs Hollandiában - bár megjegyzem ott sem volt mindíg fenékig tejfel a másság- már több évtizedes hagyománya van a gender , meleg transzvesztita életnek.
Főhősünk is mint minden kapcsolatban megesik feleződik, és párja Kanadába megy de nyitott kapcsolatba egyeznek meg. Ami így kimondva nem nagy kunszt de átélve, hogy a másiknak van már valaki ott, messze... Anne adja a balzírtat de belül kicsi szíve vérzik.
Szerencsére ott vannak neki a barátai akik legalább nem az úgy nevezett öri-barik de a szó teljes értelmében számíthat rájuk. Bizony itt vetődik fel az első kérdés mi a fontos a szerelem, kapcsolat vagy a barátság?


Mint tudjuk a szerelem állapot, létre jön, van és mint a leszakított virág el is fonnyadhat. A vérző szívü Anne is lángra gyúl egy éppen lányból fiúvá alakuló lányba LESZ SZERELMES és a főszereplővel karöltve átélhetjük a friss kapcsolat élményét.
Természtesen gondolhatjátok, mi lesz így az előző nagy lángolásból Anne válaszut elé kerül és mint tudjuk kevesen akarnak ott hagyni egy már megteremtett világot vagy újat keresni ebben a heteró vagy meleg nagyvilágban.
Dióhéjban ez a története az Anne + című filmnek Valerie Bisscheroux rendezővel kereshetjük a csajszit aki úgy táncol át Amszterdamon mint akinek más dolga sincs mint regényt írni. A nyomás alatt, hogy befejezze a regényt és kapcsolata miatt Montrealba költözzön, egy furcsa, húszéves amszterdami lány azt keresi, amit az életben akar a titkok megoldását. Erre magvas gondolatra aztán barátoktól apától szerelmektől kap kimerítő útmutatást, miközben lelkesen bólogat és halljuk belső monólógiat a mit is kellene csinálnomról és a miért nem teszem megről?

Hiszen Anne csak egy 22 éves lány aki keresi önmagát és mint minden kezdő író önéletrajzi elemekből rakja össze az első kötetét. Ezért bocsájtjuk meg neki , hogy téb-lából mikor döntenie kellene , meg aztán azt is , hogy szereti a sört és egyéb hosszú és rövid italokat . Imádja a meleg klubokat, travi fellépéseket ezt az életformát. Nincsen neki nemzeti öntudata mint kis hazánkban és már nem is tudom mit mondanának rá Tusnádosfürdőn, de szerencsére ő rá ez nem vonatkozik.
A film számomra némi szociológiai reprezentáció milyen is a másság ott a nem hazafias világban, hogy a gender nem Isten elleni vétség és Seress Rezsővel élve Szeressük egymást gyerekek.
Mert kérem közhely de a szeretet valami olyan ami nem érdekek mentén közlekedik, nincsen benne pénz, siker , csillogás csak úgy ingyen megkaphatod élhetsz vele, vagy nem.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 5.7
Kritika értékelés 8.9
Kritika elolvasva 1 088