Az átkelés madarai

Pájaros de verano / Az átkelés madarai
2019. január 17.
Bzsu861
Az átkelés madarai

Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói, Cristina Gallego, valamint Ciro Guerra legújabb filmje, mely az Oscar díjra jelölt előző alkotásoktól ugyan eltér, és most egy különleges máig el nem feledett szubkultúrába, a hippik életébe nyújt mély betekintést. Az alkotók ezen alkalommal is egy rendkívül különleges utazásra hívják a mozinézőket, ugyanis a filmjük megtörtént eseményeken alapul. Az átkelés madarai, egyszerre egy izgalmas gengszterfilm, valamint a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentumának keveréke. Az átkelés madarai című, dán-mexikói-kolumbiai bűnügyi dráma, az 1960-as és 70-es évek Amerikájában játszódik, amikor teret hódított az USA szerte a hippikultúra.

Ezekben az időkben nagy volt az igény a különböző bódítószerek használatára is, közte a marihuánára, és egyéb drogokra, melyek fokozták a hippi életérzés legfőbb filozófiáját: "Sex not war!". Akkortájt háború a koreai háború dúlta fel az állam rendjét, és az számos ember életet követelt meg, ezért is vált ez a hippiknek ez a szlogen az egyik legismertebbjévé.A film forgatókönyvét Maria Camila Arias, valamint Jacques Toulemonde Vidal írták. A drogok által kínált pokol, a kolumbiai farmereknek magát a paradicsomi létet jelentette, ugyanis hatalmas profitot termeltek mindebből.


Közülük is a legleleményesebbek voltak azok, akik sokat nyertek a fiatalokon, ugyanis lényegében a legjövedelmezőbb iparággá vált, a marihuánatermelés és -terjesztés. A farmerek ezzel becstelen üzletemberekké váltak. A történet emellett még bemutatja, a Guajira-félszigeten élő wayuu indián törzset, és annak hagyományait. A történet kezdetén a talpraesett Raphayet, megkéri a fiatal Zaida kezét a nagy tiszteletben álló klánvezetőtől, ami valljuk be nagy, és merész vállalkozás részéről. Ahhoz, hogy a hozományt teljesíteni tudja, Raphayet a forrófejű, és törzsön kívülálló különös barátjával társul, és ketten együtt hamarosan mindent elérnek, amiről addig álmodni sem mertek.

A végtelen gazdagsággal együtt persze beáramlik az új nyugati értékrend, ami azonban nem csak a generációról generációra öröklődő tradíciókat mérgezi meg, hanem véres háborút szít a helyi családok között. Tehát lényegében a történet két szálon fut. Egyszer bemutatja a lázadó hipikket, másrészt pedig az ősi indián törzsek hagyományait, valamint az áhított mesés gazdagságot. Aki kíváncsi Az átkelés madarai című bűnügyi drámájára, az feltétlenül tekintse meg a mozikban Cristina Gallego, valamint Ciro Guerra legújabb filmjét.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 2 198