Az esemény

The happening / Az esemény
2008. június 19.
Spawn
Az esemény

M. Night Shyamalan, ismerjük A falu, a Lány a vízben és sok más remekmű kapcsán. Az esemény a tudományos fantasztikum, a lélektani horror, és a thriller határán mozog, kissé a Maximális túlhajtás c. alkotást idézi, amit King és az AC/DC tett olyan elviselhetetlenül rosszá, hogy ezen alkotás létjogosultságot kapjon legalábbis hangulati szinten.

A story szerint a növények egyszer csak visszavágnak (avagy lecsap az alkaida és egy fedősztorival van dolgunk), a lényeg a fertőzés, ami mindenhol jelen van, fűre lépni tilos a növények választják ki. Elvileg. Viszont nem a szokványos zombi kor, ez esetben a hatóanyag öngyilkossági hajlamot és szuiciditást, önnön testi épségére káros viselkedést vált ki, hihetetlenül erős, normál emberi akarattal leküzdhetetlen mértékben. Sokkoló képsorokat láthatunk, mint egy Faith No More klip, csak a hangulat, hmmm borús reális. Ijesztő. Spontán a házak tetejéről leugró emberek, és a szokásos gépezet, ami ilyenkor jön (s amiből sokan élnek) beindul ugyan, de önmaga ellen fordul, nem sikerül megállítani a fertőzést. Tovább terjed.


Mesteri remekmű, az ijesztő fák, ahogy a leveleikkel játszik a szél (utalás a vietnami háborúra, avagy csak a zenei behatás mondatja velem - szeretnek mindent erre fogni). Ízig vérig horror hangulat és jelenetek, a beindult fűnyíró berendezés nem áll meg, belez, és a maréknyi túlélő menekül.

A színek, a hangulat és az utómunkák mestere remek színészgárdát és forgatókönyvet fogott ki, legutóbb mikor ilyen jellegű filmet láthattunk (leszámítva a Rémségek kicsiny boltját) szinte bugyután megelevenedett növények növekedtek és támadtak az emberekre (eme remekművet parodizálják paradicsomokkal egy másikban). Szóval a megelevenedett mozdulatlanság, mint egy festmény, egy Van Gogh Búzamezők. Finomított, művészi, olaj.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 8
Kritika elolvasva 1 486