Az igazi csoda

Wonder / Az igazi csoda
2017. december 14.
Bzsu861
Az igazi csoda

Milyen érzés az egy gyermeknek, ha teljesen különbözik külsőleg a kortársaitól, akik arcdeformitása miatt gúnyolják, csúfolják, bántják és kinevetik őt? Vajon miért van az, hogy csak az egészséges embereknek adataik meg a valódi boldogság és a siker, melyért ez a beteg kisfiú is áhítozik? Auggie eddig otthon tanult az édesanyjával, azonban ő most azt a döntést hozza- mely rendkívül fájdalmas számára- hogy elengedi a fia kezét, és azt szeretné, ha végre egy iskolai közösségben fejlődne tovább. Auggie egy rendkívül okos és értelmes fiú, aki úgy tesz, ahogy Eleanor Roosevelt mondta egykoron: "Csak azt lehet lekezelni, aki hagyja". Igaz még csak most kezdte az iskolát, mégis ő a céltáblája a gúnyolódásoknak. Auggie azonban értelmének köszönhetően mindezt nem hagyja, és úgy áll ki önmagáért, hogy eközben sem saját, sem más érdekei nem sérülnek.

A csöppet sem hétköznapi fiút- akinek édesanyja mindig azt mondja Te egy igazi csoda vagy- kezdetben nem érzi át ennek jelentőségét, azonban később rádöbben arra, hogy miért is mondja el neki naponta az anyukája, aki arra akarja megtanítani a fiát, hogy fogadja el önmagát, és ne törődjön másokkal, inkább mutassa meg milyen is valójában, hisz nem minden a külsőség, hanem a belső béke, nyugalom, a jó lélek mindezek felett áll. A fiút még saját testvére is szégyelli az iskolában, aki kamasz, és az első szerelem előtt áll, ugyanis van egy kibontakozóban lévő kapcsolata. Azt érzi, hogy kiszemeltje nem fogadná el Auggie-t, és ezzel őt is megbélyegezné, mind a fiatal kamaszfiú, mind pedig a többi iskolatársa, akik őt szerencsére befogadták, és jó barátként tekintenek rá. Auggie is pont erre vágyik, mint ami testvérének megadatott: barátokra, akik lelkéért szeretik, azonban az iskola nem szeretetszolgálat, hanem néhol már-már egy oroszlánbarlang- ahol mindenkit bántanak és elítélnek, aki más, mint ők, és olyan gondolatai vannak, melyet az átlagos gyerekek nem értenek.


Úgy vélik, hogy az, aki sérült, ostoba is, azonban Auggie sokkal értelmesebb náluk, és finom lelke is sokkal többet ér, mint az ő felszínességük. A film fő mondanivalója az, hogy élhet együtt békében, nyugalomban, megértésében, elfogadásban, toleranciában egészséges és sérült, ugyanis soha senki sem tudhatja mi vár rá a jövőben. Lehet, hogy az, aki a suliban a helyi vagány volt, az később semmire sem viszi, még aki más volt, mint a többiek, bármit elérhet az életben, gyors észjárásának és csodás képességeinek köszönhetően. Szóval, ahogy a film elején elhangzik, bárki is légy, bárhogy is viselkednek veled, te egy igazi csoda vagy! A másik nagyon fontos felvetésem, hogy a szeretetnek, valamint a mások iránt tanúsított viselkedésnek, és kedvességnek mágneses ereje van, és sokkal jobban felkelti mások érdeklődését, mint az, ha valaki csak bántja a többi embert, és önmagán kívül senkit sem tud sem szeretni, sem pedig elfogadni. "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 10
Kritika értékelés 5.5
Kritika elolvasva 2 373