Az utolsó szamuráj

The last samuray / Az utolsó szamurály
Spawn
Az utolsó szamurály

A főszerepben Tom Cruise mégsem ő kapja az Oszkárt, hanem a legjobb mellékszerepért Katsumoto - Vtanabe Ken nem is véletlenül, hiszen képes a dráma egyik fontos sajátságára, megtanít minket a halálra. Japán ketté szakad, a császár és a fundamentalisták, befektetők, nyugatias tőkések, és persze a pénzért mindenre képes nindzsák és orgyilkosok - szemben kattsumoto és serege áll, a szamurájok ősi útját a busihdot járó harcosok. Az indián törzsek felett végző, kiváló katona és hadvezér végül csatlakozik a japán felkelésbe a lőfegyver és winchester politika megnemesítése mellett a császár és Okunama seregeihez, ám túszul ejtik rabságba esik, és egy letűnő kor, utolsó dinasztiája és tündöklése (mit a filmben szereplő hajkut-japán vers inspiráló cseresznyevirág) rabságában folytatja tanulmányait, kigyógyul a nyugatias gondolkodás és önnön dekadenciája terheiből, és méltó harcossá képzi magát. Erre azért nyílik lehetősége, mert Katsumoto látja őt egy a több ellen harcban és végezni egyik bajnokával, és úgy ítéli van miről beszélniük hiszen mindkettőjük mestersége a háború. Tehát a lenyugvó nap országát láthatja, és olyannyira átitatja a hely szellemisége, hogy végül velük a maradiak oldalán indul harcba, túljutva alkohol függőségén, szembe kell néznie, hogy termopülle igenis megismételhető és nem ő volt a legnagyobb szarzsák Amerika meghódítása közben. A film komoly, romantikus, drámai, akciódús néhol kissé ám nem eltúlzottan (mintha ez a két szó együtt járna) szentimentális. Remekül reklámozza, mutatja be a korhű fegyvereket, páncélokat öltözékeket és, hogy hogy is nézett ki egy japán falú, kultúra. Van pár jó poén is ( ez olyan amerikaias). A film egyik másik fontos és jól alakító mellékszereplője Timothy Spall, akinek a film legjobb poénját és narratív kíséretét köszönhetjük. Valamint remekül megmutatja az "un modern- számomra ez még mindig a cigi és a gyógyszer dobozolását jelenti" hozzáállás gondolkodás és szellem viszonyulását az egykori japánhoz. A befejezés kissé alternatívnak hangzik, de szép megnyugtató, így van ez, vagy így kéne lennie, ennyi harccal, konfliktussal, jellemfejlődéssel, tehát egy regényben kellene élnünk? Ezt veti fel a film, ami elég akciódús, szép, és sajnos szépen mosolygós is. És ne féljünk végül Tom Cruise minden ruhában, koncepcióban látható lesz a film vásznon.

Ne felejtsük el, hogy a Tom Cruise által megformált karakter író is egyben... Elég érdekes, és nálam elnyeri a jó film kitüntetést, ha nem csak a tv-t akarjuk bambulni. Jól komponált Ennio Moicone.
Timothy Spall mellesleg véleményem szerint, nemcsak külleme karaktere okán, de főleg negatív karakterek megforomálásában erős.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 10
Kritika értékelés 10
Kritika elolvasva 2 060