Az utolsó szerelmeslevél (2021)

The Last Letter From Your Lover / Az utolsó szerelmeslevél
2021. július 23.
perry
Az utolsó szerelmeslevél

Jojo Moyes romantikus regényíró és mint olyan nagyon jól tudja miképpen kell adagolni a szerelemhez a romantikát.
Vegyél egy kiüresedett házasságot egy rideg férjet és hiába a felső középosztály és a csillogás csak az a fránya boldogság nincs. Helyette kényelmes polgári élet a hatvanas évek hatalmas hölgy kalapjai és az elmaradhatatlan Audrey Hepburn napszemüveg.
Persze nem árt ha van "kéznél" jófajta jazz ebből az időszakból. Mint Gato Barbieri és az amerikai avantgárd trombitás Don Cherry is megszólal a filmen de a kor egy két divatos pop slágere is.

Most kellene valami nagy elemzőt mondani , hogy ez kérem az érzelmek rágógumija, vagy a hölgyek a moziba járnak sírni, na tessék a végén még hím soviniszta leszek. Szóval, nem teszem. Inkább azt mondom jó egy kicsit elmerülni a múltban dögös múltbéli autókat látni . Fényűzést amikor az emberek érdekes módon tartással közlekedtek de az életnek azért voltak manzárd szobás pillanatai is. Ahol némi házasságtörés árán egy életre tartó szerelmek szövődtek, hiszen létezik az elvesztés krédója és az újra egymásra találás csodái.

Persze Moyes kifőz mellé némi mai párhuzamot és , hogy az egész még érdekesebb legyen több újságírót mutat be a múltból és a jelenből.
A film konvencionális szerkezetében hol a múltba ugrunk majd vissza napjainkba így kapcsolódik össze a főhős és a főhösnő viszontagságos szerelme. természetesen adjuk hozzá a kissé életlen és sárgás tónusú képi megvalósítást a visszaemlékezések jeleneteinél.

"...Ha van valakid, aki megért, aki vágyik rád, aki önmagadnál is jobbnak lát - ez a legcsodálatosabb ajándék." hangzik el a filmben és bár írtóra közhelyesen hangzik de van benne valami.
Két szerelem története, melyeket közel fél évszázad választ el, ám egy sorsfordító véletlen köt össze. Mi pedig csak ülünk oldalbordáink mellett akik meghatott és könnyező szemmel nézik a történetet és mi férfiak bár nem valljuk be de azért a gombócot ott érezzük a torkunkon. Ja, és minő véletlen Jojo Moyes az egyik legnépszerűbb, legismertebb angol romantikus bestsellerszerző. Pályáját újságíróként kezdte, dolgozott Londonban és Hongkongban is, majd első regénye, az Oltalmazó eső megjelenése után szabadúszó író lett. Jelenleg egy essexi tanyán él családjával, férjével és három gyermekükkel. Ezek szerint a valóság bizonyára képes leképezni a fikciót és vica versa. Igazából akkor lehet jó romantikus filmet készíteni ha azt valódi színészi alakításokkal töltik meg a művészek. Erre garancia Shailene Woodley,Felicity Jones,Callum Turner alakítása.

Így aztán 1 óra 50 perc édes bús kikapcsolódást kapunk mindennapjainkból, gondolva arra, hogy ha van szerelmünk akkor de jó is volt látni, ha meg nem akkor bizony a film megnézésre javallott.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.3
Kritika értékelés 8.9
Kritika elolvasva 1 785