Badman - A nagyon sötét lovag

Super-héros malgré lui / Badman - A nagyon sötét lovag
2022. június 02.
ermak95
Badman - A nagyon sötét lovag

Felkészületlenül ültem be a moziba megnézni a Badmant, amiről csak annyit tudtam, hogy egy Kick-Assre hajazó vígjáték. Gondoltam biztos nem lehet rossz. Aztán a film első perceiben jött a kellemetlen ráeszmélés: ezt a francia vígjátékot ugyanaz a csapat csinálta, amelyik három évvel ezelőtt a Nicky Larsont.

Ma visszatekintve a Nicky Larsonról egy elég jószívű kritikát írtam, pedig azóta inkább igyekeztem elfelejteni azt a filmet. Ott a humor fő forrása kimerült a disznóságokban, miközben a közelébe sem ért az eredeti City Hunternek. Éppen emiatt érthető miért borzadtam el, mikor Philippe Lacheau arca mellett neve többször is felbukkant a Badman legelején (akárcsak anno a Nicky Larsonban). Ehhez képest a film végül egy váratlan meglepetés volt.

Lehet az egyébként író és rendező Lacheau tanult a Nicky Larsonból, lehet a többi író gondolta úgy, hogy egy kicsit más irányba kéne elindulni, de a film nagy megkönnyebbülésemre mellőzte az ordenáré humort és a Tom és Jerry-ből átemelt mutatványokat, ahol a szereplők komoly sérülések nélkül fejelnek le mozgó járműből kirepülve KRESZ táblákat. Igaz egy-egy faágon fennakadó nadrágnak és ádámkosztümnek jutott hely a forgatókönyvben, akárcsak pár szándékosan eltúlzott kaszkadőrmutatványnak, de a Nicky Larsonnal ellentétben itt már az elején meghúzták ezeknek a határt, ahelyett hogy az unalomig erőltették volna őket.


Igazából ez a film legnagyobb érdeme: vicces és szórakoztató, és meglepő módon megható is tud lenni. A Nicky Larsonnál egy kezemen meg tudom számolni hányszor nevettem, a film inkább volt kínos, mint vicces. A Badman ezzel ellentétben tényleg megnevettetett. A frappáns beszólások, a jó poénok és a popkulturális utalások nem csak jól megírtak, de jó helyen és időben vannak elhelyezve a filmben. A Nicky Larsonból visszatérő Philippe Lacheau, Elodie Fontan, Tarek Boudali és Julien Arruti is mintha jobban érezte volna magát az új szerepekben. Jobban is álltak nekik ezek a karakterek mint azok, amelyeket három éve játszottak.

Míg a Nicky Larsonról azt írtam zárásként, hogy másodszorra csak legjobb esetben is egy haveri filmezés keretein belül lehet elképzelni, addig a Badman igazi parti vígjáték lett, egy teljesen pozitív értelemben vett marhaság, amit könnyen látok a jövőben a haveri összejövetelek egyik kötelező tartozékaként.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.4
Kritika értékelés 8.2
Kritika elolvasva 1 002