Bánom is én, ha elítél az utókor

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari / Bánom is én, ha elítél az utókor
2019. január 24.
Bzsu861
Bánom is én, ha elítél az utókor

A Bánom is én, ha elítél az utókor című, román-német-bolgár-francia-cseh feliratos történelmi dráma, az Odesszai pogrom borzalmait tája fel a mozinézők előtt. Hannah Arendt, a német zsidó származású amerikai filozófus, történész és korának egyik kitűnő írójának visszaemlékezései, és művei alapján korhűen mutatja be Odesszát 1941-ben, amihez még hozzájárulnak az archív felvételek is. Arendt a huszadik század egyik jelentős gondolkodója, a totalitárius rendszerek kutatója volt, akinek segítségével betekintést nyerhetünk ebbe a tragikus történelmi eseménybe. Az antiszemitizmus eluralkodásának hatására született, pejoratív vicceket, valamint a lőfegyvereket és az kegyetlen román származású fasiszta vezetőt Antonescu-t, aki lepaktált a nácikkal, és a tőle származó idézeteket is mind-mind belesűrítette az alkotásba a rendező.

Egy szörnyű történelmi esemény margójára, melyre a film fő mondandóját vésték: "Bánom is én, ha elítél az utókor". Kicsit a történelmi háttérről: Az odesszai mészárlás, mely 1941 októbere és 1942 eleje között az Odesszában és a Transznisztriai kormányzóság területén és a zsidókon és oroszokon hajották végre ezt a pogromot, amely során a román csapatok körülbelül 123 000 embert gyilkoltak meg. A népirtás elrendelőit, Ion Antonescut és Gheorghe Alexianut a háború után kivégezték. Radu Jude, rendező nem hajlandó semmiképpen sem engedni az igazából, és megfogalmazza azt is, ami leginkább jellemző alkotására: “Bánom is én, ha elítél az utókor.” Ezzel a filmet teljes mértékben leíró, és történetét félig-meddig sejtető gondolattal veszi kezdetét mindaz, ami bemutatja az Odesszában történteket, azaz a keleti fronton zajló etnikai tisztogatást, amiről még 1941 nyarán hozták meg a döntést, mely egy borzasztóan szomorú végkifejlethez vezetett.


A film megkísérli az Antonescu-idézet hátteréhez kapcsolódó eseményeket, és fordulatokat is bemutatni. Fontos szempont az is, hogy elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést, és az akkori kegyetlen politikai pokol által uralt társadalmat, ahol számos zsidó és orosz polgár életét oltották ki. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik egymással, ősi, vallási hiedelmek elevenednek meg előttünk, és fájó, régi sebek szakadnak föl, valamint a politika is szeretné betiltatni. Radu Jude filmje, a Bánom is én, ha elítél az utókor egy meglehetősen groteszk, azonban egy járható utat mutat, egy társadalmi méretű, történelemmel való szembenézésre. A film az idei Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a fesztivál fődíját a Kristály Glóbuszt, mely a történelem során először történhetett meg egy román nagyjátékfilmnél. Emellett kitüntették a kiváló alkotást az Europa Cinema Label díjjal is. A filmet Románia a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában még a rangos Oscar-díjra is jelöli.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 1 562