Bánomisén

Whatever / Bánomisén
1999. március 11.
Bzsu861
Bánomisén

Susan Skoog filmdrámája a Whatever, azaz Bánomisén különleges történet egy önmagát, és útját kereső fiatal lányról, aki mire annak végéhez ér, már azt sem tudja, miért kezdett bele ebbe az egészbe. A főszerepben Liza Weilt láthatjátok, aki Ann-t alakítja az alkotásban. Az érettségi előtt álló lány el akar menekülni abból a környezetből, ahol felnőtt. Útkeresése fáradtságos, és hosszadalmas, és szép lassan kezdi elveszíteni gyökereit, és ezzel önmagát is. Egy kisvárosban éli mindennapjait, melyet mindennél jobban gyűlöl, és fő célja, hogy elmeneküljön onnan. A családja rettentően zűrös, és a lány nem szeretne már velük élni.

A vidéki kisvárosból, és mélységesen sivár életéből az egyetlen kiutat egy jó hírű művészeti iskolába való bejutás jelentené, ám Ann miközben szabadulni próbál, veszélyes életet kezd élni, és számtalan kalandba bonyolódik újonnan megismert barátnője társaságában, aki rossz irányba viszi el a könnyen megtéveszthető, manipulálható, és önbizalomhiányos lányt, aki bármire képes lenne azért, hogy élete jobb legyen, csakhogy életmódja ehelyett inkább ront a helyzetén, minthogy javítana. A film azért kapta a Bánomisén címet, mert a fiatal lányt lassan már nincsenek céljai, sem pedig álmai, hiszen a kisváros szennye szépen elnyeli az addig jó kislány Ann-t.


Azért éli ezt a veszélyes életet- mely hatással lehet jövőjére is- mert nehezen tudja levezetni a feszültségét, és úgy érzi, hogy ha fiúkkal, valamint idősebb férfikkal kezd szexuális kapcsolatot, az majd javítani fog a helyzetén, azonban ez mint tudjuk, nem megoldás semmire. Az, hogyha nem törődünk valamivel, attól még az még megbúvik a félhomályban, és kísért minket, ahogy Ann-t is nyomasztják életének problémái. A legjobb barátnője tudja mikor kell megállni, annak ellenére, hogy ő a suli rossz hírű csaja, de Ann nehezen tud leállni, és ezzel egy olyan lavinát indít el, amelyről nem tudni, hogy hol van az út vége.

A környezete is értetlenül személi a lány viselkedését, valamint veszélyes kalandjait, és új legjobb barátnőjét is, aki bármire képes azért, hogy Ann-t manipulálja, és rávegye arra, hogy úgy éljen mint ő. Egy nap azonban Ann szerelmes lesz, és ekkor döbben rá arra -egy józan pillanatában- hogy eddigi legnagyobb problémája az volt, hogy nem ismerte ezt a felemelő érzést, de most szeretné megtartani a fiú szerelmét, és ezért képes feladni zűrös életét, és ismét a tanulásra, valamint a kisvárosból való kitörésre fókuszálni.

A film tinikorom egyik legérdekesebb filmje, ugyanis minden benne van, amit néhány tinédzser kortársai hatására megtesz, ugyanakkor az a film fő mondanivalója, hogy bárki is légy, bármilyen a családod, akármilyen sivár és unalmas az életed, ne a rossz irányba menj el, és ne tégy úgy, mintha nem létezne holnap. Felnőttként jobban értem a lényegét, mint 14 évesen, így azt ajánlom, hogy inkább akkor nézzétek meg, ha már kinőttetek a dackorszakból, és tudjátok, hogy a holnap pont olyan fontos, mint a ma.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 867