Batman (2022)

Batman / Batman
2022. március 03.
rgrg
Batman

Bevallom nem vagyok egy nagy Batman fan, de azért örülök, hogy megnéztem ezt az új opuszt, mert nem csalódtam benne.
Ha lehet így fogalmazni akkor az összehasonlítási alapom az Tim Burton két dolgozata, és Christopher Nolan Batman univerzuma, ami valljuk be jócskán magasra rakta a lécet a következő generációknak.
Tim Burton-t sem kell félteni, mert neki is megvan a sajátos stílusa, amit a két filmjében hűen vissza is adott. Nolan pedig számomra úgy vált emlékezetessé, hogy a kétezres évek legjobb akciófilm rendezőjének is hívhatnám.
Na de Matt Reeves kicsoda is? Nem mondanám hogy sajátos egyedi stílusa lenne. A Majmok bolygója folytatások, a Cloverfield, és az Engedj be (nem a svéd remekmű), nem engedi azt mutatni, hogy lenne valamiféle egyedi látásmódja, hogy rámondom, hogy beülök az új Reeves filmre. De ezektől most tekintsünk el, mert ebben az esetben ezt a filmet szerintem egyedivé tette, és teljesen más stílust mutatott előre mint Burton, vagy Nolan.


Azt is mondanám, hogy ez volt a legpesszimistább Batman film amit eddig láttam, de ez a pesszimizmus nagyon jól illett Gotham City sötét folyamatosan eső áztatta városi forgatagához. Olyannyira jól, hogy én tuti nem laknék ebben a városban. Még Nolan Gotham City-jében is kisütött néha a nap. Itt semmi.
Christian Bale igazán jó választás volt Bruce Wayne-nek, ami ugyancsak kérdéseket vet fel az emberben, hogy ki legyen a következő Batman. Robert Pattinson lenne az egyik utolsó akire gondolnék, de talán, hogy sokat van a jelmezben, fel sem tűnik, csak amikor Bruce Wayne-ként van jelen. Akkor egy kicsit furcsa hosszabb hajjal, de meg lehet szokni, sőt még be is jön a hideg zaklatott játéka, még jó hogy levetkőzte a vámpírfiú szerepét.
Jók a színészi játékok, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro mind mind nagyon jók voltak.
A fényképezés az ami nagyon bejött nekem a filmben. Ötletes plánozások, és a zoomolások mind mind hozzájárultak ahhoz, hogy Gotham-et egy igazi bűnös várossá tegyék.

A zene is úgy dübörgött ahogyan kell, de mit keresett ott a Nirvana Something in the way című nótája, ami kétszer is felcsendül a filmben. Fogalmam sincs, de kellett a dal oda és akkor amikor megszólalt.
Természetesen lesz a filmnek folytatása, és akkor lehet hogy Matt Reeves-nek is elkezd kialakulni a stílusa.
Ez jó kezdetnek bizonyul.
Ja és ki ne hagyjam, hogy ez a batmobil volt a legcoolabb.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.7
Kritika értékelés 7.1
Kritika elolvasva 900