Batman (2022)

The Batman / Batman
2022. március 03.
ermak95
Batman

Vicces, hogy két évvel ezelőtt a Batman első előzetese a premier dátumát Rébusz stílusában 202?-nek adta meg. Ment is a poénkodás, hogy a 2021-re kitűzött premier a Covid miatt lehet 2029-re csúszik; végül nem is kellett olyan sokat várni rá, hogy megnézhessük. De mire is számítson, aki beül megnézni ezt a 3 órás filmet?

Mielőtt azonban belemennék a filmbe, kicsit kitérnék Batmanre a DC univerzumon belül. Batman érdekessége, hogy nagyon sokféle oldalról közelíthető meg, olyanokról is, amiket nem tudnánk elképzelni Superman vagy Wonder Woman esetében. A sötét lovag tragikus háttértörténete, Gotham városának abszolút romlottsága és bűnözőinek összetettsége miatt Batman nem csak a filmvásznon, de a képregényekben, animációs filmekben és videojátékokban is megannyi arcát mutatta meg. Éppen emiatt Batmanből lehetne akár horrorfilmet vagy neo-noirt is forgatni, hiszen a karakterek, a konfliktusok és a helyszínek adottak hozzá.

Ezt viszont inkább csak a keménymag tudná értékelni, a laikus Batman-rajongó - ahogyan én mostanában észrevettem - megrekedt Nolan Batmanjének szintjén. Félreértés ne essék, azok a filmek kiválóak, A sötét lovag majdhogynem hibátlan, akár a rendezést, akár a történetet, akár a színészi alakítást nézzük, nagyon mélyre kell ásni, hogy hibát találjunk benne. Azonban Nolan trilógiája miatt olyan, mintha az emberek egy Batman filmnél azt várnák, hogy ugyanazt az élményt hozza. Persze a Batman kontra Superman és Az Igazság Ligája komolyabb hibáik miatt kaptak vegyes visszhangot, nem csak azért, mert Nolan után túl magasak voltak az emberek elvárásai, de a mostani Batmannél jobban érezhetőek a fent leírtak.


Azok az ismerőseim, akik premier napján látták a Batmant, eléggé negatív véleménnyel voltak, állítva, hogy a film hol unalmas, hol lassú, kevés benne az akció, túl komor, és egészében nem az amit vártak, mivel nekik "az igazi Batman a Nolan féle Batman". Érdekes, hogy pont emiatt én egyre jobban meg akartam nézni a filmet, mivel kíváncsi voltam egy olyan Batmanre, ami az előző öt film után az akció helyett inkább helyezi a hangsúlyt a sötét, reménytelen hangulatra és Batmanre, mint "a világ legnagyobb detektívjére".

Nos, az összkép azonban végül vegyes lett. Bátran merem állítani, hogy ez egy jó film, és egyáltalán nem érezzük hosszúnak. A sötét lovag: Felemelkedés rövidebb volt, a végén mégis úgy érezte az ember, hogy a befejezés el lett nyújtva. Itt felesleges jelenetből összesen egy van, az is csak a legeslegvégén. Azonban annak ellenére, hogy jó a film, a komoly hibái szörnyen zavaróak. Ha A sötét lovagra egy 10/10 filmként tekintünk, akkor szelídebb elvárásokkal is egy 9/10 Batman filmet vár az ember, a hibái miatt azonban ez a film jó szívűen is egy gyenge 8-as és egy erős 7-es között ingázik. Az én könyvemben ez jó. Nem kifejezetten jó, vagy kiemelkedően jó, csupán jó.

A fő problémája a filmnek a részleteiben van, ami aláássa a szerkezet egészét. A rendezésre és főleg az operatőri munkára egy rossz szavunk nem lehet. Dramaturgiailag is jól van felépítve, akárcsak a karakterek. A történet azonban már hagy kivetni valót maga után, főleg mikor a szereplők olyan apróságok miatt matatnak a sötétben, mint egy nyelvtani félrefordítás, egy rosszul értelmezett hasonlat, vagy a burkoláshoz szükséges szerszámok ismeretének hiánya (ennyit a legnagyobb detektívről). A legnagyobb baj mégis magával a főszereplővel, Batmannel van, aki köré az egész film váza épül.

Egyrészt Pattinson alakítása szerintem egyszerűen közönséges, pedig én kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz Batmanként. Igazából Batmanként rendben van, de Bruce Wayne-ként szinte zéró, semmi érzelem, semmi beleélés, leginkább csak maga elé néz és a levegőbe beszél. Ennél is komolyabb probléma azonban, hogy a karakter szájába sikerült a lehető legklisésebb mélynek szánt mondatokat adni, ami egészében inkább rontja a karaktert, mintsem egy új szintre próbálná emelni.

Egészében jó film lett a Batman, bár ezek a hibák igen zavaróak. Ettől eltekintve én ajánlom a filmet, de ha az ember a Nolan féle Batman élményt várja, akkor könnyen lehet, hogy csalódni fog.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 8.9
Kritika elolvasva 715