Berlin, szeretlek (2019)

Berlin, I Love You / Berlin, szeretlek
2019. augusztus 08.
perry
Berlin, szeretlek

Volt egy álmom, egyszer forgatnak egy filmet Szeretlek Budapest cimmel. Viszont itt bizony Berlinről van szó. Ahol össze ér kelet, nyugat és helye van a nap alatt minden embernek
Gondolhatnánk, persze ott mindekinek I Love You van minden nagyon szép és természetesen mindenki mindennel meg van elégedve.
Bizony nem így van a film hoszabb , hol nyúlfarknyi jeleneteit nézve. A gondok és a problémák a föld minden emberére érvényesek. Már régen nem a globalizációról van szó vagy kinek milyen a színe vagy faja és talán mégis.

Idegennek lenni egy másik helyen egy másik életbe lépni túl sok ne tán túl kevés, hiszen példának okáért magyarnak lenni jó estben Magyarországon a fene se tudja, hogy merész vagy embert próbáló vállakozás.
Ugyanígy Berlinben is él a vágy és a keserűség, meg a szerelem után. Fehér tollú szárnyas emberek járnak közöttük és nem Wim Wenders angyalai, keresik a szerlmet az elfogadást és jobb esetben önmagukat. Hajtja őket a kíváncsiság a megismerés vágya.

Hol becsapják őket, hol pedig ők csapnak be másokat.
A filmnek -mint a többi e témában születettnek- jót tesz ez a sokszínűség az egymáshoz lazán illeszkedő történetek. Számomra, és ezt magam a film javára írom finom mélabú lengi be amire az egységesen kékes tónusban fényképzett filmkockák csak rá rímelnek.
Amitől még igazán él a rövid és lazán összefűzött szkecs csokor az, hogy szinte egymásba úsznak a film szereplőinek jelenetei. Hol elmennek egymás mellet a másik jelentben hol pedig csak mellékszereplőként villanak fel.

Bizonyára mindenki fog találni kedvenc részt benne, mint ahogy én is és ez a Menekült Keira Knightley Jane, Helen Mirren Margaret alakításában. Mindkét színésznő a szerep tökéletes klasszis feldolgozását nyújtja. Talán ebben a részben van legteljesebben jelen korunk fájdalmas valósága a hontalanság és családi generációk prolémája. Kevés gesztussal de annál több lélek játékkal.
Lehetne itt esztétizálni miért jó vagy mi a film akár rosszul megvalósított, vagy gyengébb részei.
Magam hagytam sodorojanak a történetek látva a várost amiben volt szerencsém élni és honderű nélkül mondom mindíg vissza vágyom.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.8
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 952