Bíborhegy

Crimson Peak / Bíborhegy
2015. október 15.
Tengeritehen
Bíborhegy

Aki ismeri Guillermo Del Toro filmjeit az már tudja is mire számíthat. Vannak vicces, kevésbé vicces és kifejezetten sötét tónusú filmjei. Jelen műve a 3. csoportba tartozik gótikus stílusával.

A történet röviden: A XIX. századi USA-ban él Edith (Mia Wasikowska), aki találkozik egy borús napon az angol feltaláló Thomas Sharpe-pal (Tom Hiddleston), aki egy bányászatot forradalmasító masina elkészítéséhez próbál pénzt szerezni a hölgy apjától. Szerelembe esnek de érezhető, hogy nem minden stimmel ezzel az úriemberrel és nővérével Lucille-lal (Jessica Chastain). Ez az alapfelállás, és innen indulnak ki a bonyodalmak egy kísértetfilm irányába. Többet nem is szeretnék elárulni a cselekményből, mert az a kevés csavar, ami van így is sovány.

A film gyönyörűen fényképezett és hihetetlen erős atmoszférával rendelkezik. Vizuálisan ezen a téren a rendező ismét maradandót alkotott. Olyan díszletek szerepelnek a műben ami a klasszikus horror filmeket idézi, mint pl. A fekete ruhás nő (The Woman in Black).

Jessica Chastain briliáns. Őt kell kiemelnem pozitív értelemben a színészek közül, mert az arcrezdüléséből is láthatjuk, hogy mikor mit is gondolhat. Kedvenc Lokink, Tom, már kevésbé hiteles. Nála nem éreztem azt a színészi teljesítményt, mint amire képes. A főszereplő Mia megfelelően hozza a riadt és bájos teremtést, de ő se kiemelkedő. Aki viszont tényleg csalódást okozott az Dr. Alan McMichael (Charlie Hunnam), aki nagyon nem illett abba a szerepbe, amit játszott. Az ő castingja hibás volt.
A film gyengeségei közé tartozik maga a forgatókönyv. Ezen a téren keveset mutat. A sztori igazából sokszor látott panelekből építkezik és talán csak a vége tudja meglepni az embert egy kicsit.

Ami fontos, hogy ez nem egy szó szoros értelemben vett horrorfilm, hanem egy klasszikus szerelmes történet horror elemekkel fűszerezve.
Van benne pár 18-as karikás jelenet, de az sem az ijesztgetés miatt, hanem inkább a véres jeleneteknek köszönhetően.
A hangulat és stílus miatt viszont érdemes megnézni ezt a filmet.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.5
Kritika értékelés 8
Kritika elolvasva 35 242