Calvary 2014

Calvary 2014 / Kálvária 2014
2014. április 03.
perry
 
Kálvária 2014

Egyszerűen csak megyünk ennek az életnek nevezett útnak az "aszfaltján, ahol sebeket osztunk és sebeket kapunk mert emberek vagyunk és bűnöket követünk el a feloldozás pedig késik vagy soha sem jön el.
A film egy kis ír faluban játszódik ahol amint a cselekmény bonyolódik egyre inkább az hihető ez nem is egy kisközösség sokkal inkább mi emberek és a főbűnök képi összefoglalója. Hiszen a hitről van szó és arról miket viszünk véghez a társadalomban.
Arról nem is beszélve miket követ el a társadalom ellenünk.
Leginkább Hieronymus Bosch képei jutnak eszembe a szimbolikus alakok és tárgyak olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfiája ami a XX. században megalapozta a szürrealizmus létrejöttét.

Vele szemben a Kálvária igen csak pontosan és szikáran fogalmaz bankokról, cinizmusról, eltévelyedésekről. A film központi magja a szinte krimi szerű szál egy gyermekmolesztálás mentén végrehajtott bosszú melyet pap követett el. Valamint egy előre bejelentett gyilkosság -egy hét múlva- melyet az elkövető gyón meg ártatlan gyóntatójának.

Egy hét alatt látjuk a falut a pap teszi a dolgát emberekkel találkozik. A valóság pedig leköszön a filmvászonról.
Tönkrement életek, gyilkosok, szexuálisan frusztrál nők és férfiak követik el bűneiket.
A kiábrándult milliomostól egészen a gyilkosig aki a szemet szemért fogat fogért elv alapján árulja el és öli meg Isten szolgáját.
Igazából nem nehéz párhuzamot vonni Krisztus önfeláldozó magatartása és a filmbéli pap között.

John Michael McDonagh mint forgatókönyvíró és mint rendező jegyzi a filmet és ez igen csak jót tesz a mozinak. Egyrészt feszes és mélyen elgondolkoztató dialógusok születnek és olyan hiteles szövegek hangzanak el olyan színészek szájából akik a legkisebb szerepeket is a valóság illúziójával töltik meg.
Mélyen elgondolkoztató, ilyenek lennénk, ahol a hitnek és tisztaságnak már a hírét sem ismerjük? A bűntelenség pedig csak mint fogalom létezik megtöltendő tartalom nélkül?
A válasz pedig késik addig is a film záró képére utalva mikor a gyilkos beszélőn a pap lányával szemben ül és nem hangzik el semmi felmerül, adhat -e ezeknek az embereknek bármilyen feloldozást a ma elég egy ostya a nyelvre, hogy megváltsuk bűneinket? ?

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.3
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 637