Creed - Apollo fia

Creed / Creed - Apollo fia
2016. január 21.
Tengeritehen
Creed - Apollo fia

A legtöbb sportfilm, jelen esetünkben a bokszfilmek úgy kezdődnek, hogy a főhős jellemfejlődése a szegénységből és nyomorból indul. Na a Creed - Apollo fia nem ilyen. Mikor ez feltűnt a film nézése közben, már sejtettem, hogy itt valami mást fogok látni.
Az egykori nehézsúlyú bajnok, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) már visszavonult, sokan talán azt sem tudják vajon tényleg él-e még. Egy fiatal srác, Adonis Creed (Michael B. Jordan) azonban szeretne édesapja nyomdokaiba lépni. A dolog a vérében van, viszont úgy érzi, hogy mivel az apja egy igazi nagy bajnok volt így neki külön úton kell elindulnia. A nevét hátrahagyva felkeresi Rocky-t, hogy legyen az edzője.
Sokan a Creed-et a Rocky reboot-jának tartották. Szerintem több annál. Az elmúlt időszakban a nosztalgia faktor igen magas lett Hollywood-ban (Jurassic World, Star Wars 7). Ez a film is ezt a vonulatot erősíti. Miközben a múltra való emlékezés van, rendszeresen előjön valami új izgalmas és egyedi bemutatása is. Van egy vicces jelenet ahol Rocky egy papírra ír gyakorlatokat Creed-nek, aki lefényképezi és a papírt visszaadja. Rocky megkérdi, hogy nem kell a papír? A srác azt válaszolja, hogy nem mivel feltöltötte már a felhőbe. Rocky zavarodott arccal a felhőre néz fel és nem érti. Innen is látszik, hogy ez a film már egy új generációnak készült.

Stallone 69 éves korára minőségi színész lett. Nem véletlenül kapott Golden Globe jelölést. Az alakítása kellően kifinomult és erős. Michael B. Jordan pedig a jövő egyik nagy reménysége lehet. Érzékenyen hozza az elesett fiút, aki a végletekig hajszolja a céljait.
A bunyós jelenetek nagyon jól lettek felvéve. Nem egyszer úgy érezzük, hogy ott vagyunk a ringben. A kamera szinte soha nem áll meg és dinamikusan mozog. Gratula a rendezőnek (Ryan Coogler).
Amíg ilyen filmeket is képes Hollywood csinálni addig nem vagyunk elveszve. Aki kicsit is kedveli a sport vagy boksz illetve drámai filmeket, annak ajánlom megtekintésre. Nem fog csalódni.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9.1
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 194 839