Cruella (2021) - avagy miképpen született Szörnyella de Frász

Cruella / Szörnyella
2021. június 10.
perry
Szörnyella

Cruella ,leány nevén Szörnyella de Frászt is a Diesny bölcsőjében illetve rajzaszalán szülték meg, majd animálták sok , sok gyermek es felnőtt szórakoztatására és örömére.
Persze először a tényleg rettenetes és mondjuk ki "szoci pata" (ami nem pártállást jelent) rajzfilmes hölggyel ismerkedhettünk meg 101 kiskutya (film, 1961) címen. Ami aztán tarolt a nézőknél a mozi pénztárainál és még a kritikusoknál is.
A második fordulót az élőszereplős korszak jelentette, 1966 olyan ikonikus szereplővel mint Glenn Close aki sokak szerint minden idők legjobb Frásza. Mindkét filmben a felnőtt Cruellát látjuk aki természetesen szociopata pszichopata kifejlett önmagát mutatja meg, birtoklási tébolyával megalomán személyiségével és még sok minden mással. A trükk ebben a karakaterben az volt , hogy bár szörnyű dolgokat tett és akart de furcsa módon volt benne egy-egy emberi pillanat is amit már már elhittünk neki , mikor jött egy újabb galádság.
A Diesny nagyot gondolva -és már sokadik "bőrként" lenyúzta képletesen az új Szörnyella de Frászt.


Mi is lehet új ebben a moziban , jelesül az amit a gyermekkornak nevezünk őt Estellának és rakjuk némileg sanyarú élethelyzetbe -lásd Hófehérke- annyi különbséggel, hogy ez a kislány furcsa, igazát kereső és a gonosz fiúkat meggyepáló személyiség és ennek a szigorú angliai internátus béli neveléseknél meg is van a böjtje elküldik.
Persze nem illik a nézőt becsapni azzal, hogy elmondjuk a csattanót de hát tény Ella ebben a filmben tényleges jellembeli transzformáción megy keresztül. Ami jót tesz a filmnek , hiszen létezik előzmény amire rá lehet építeni a többi cselekmény szálat és létre jön az ok-okozati összefüggés.
Ebben a konstellációban viszont elmondhatjuk miért olyan amilyen Cruella. A történet ugyan már kicsit avítt néhol poros is, de ezzel a kellemes feltáró húzással még mindig élvezhető.
Amitől pedig még jobban az két igen csak nagyszerű művésznő de mit nem írok DIVA közös produkciója. Kiegészítik egymást, replikáznak és néha csak gesztsokat mutatnak és már szó nélkül üt a jelenet a filmvásznon.
Igen, A Cruella egy 2021-es amerikai "bűnügyi" vígjátékfilm, amelynek alapja Cruella de Vil, Dodie Smith 1956-os A száz dalmát című regényéből. A filmet Craig Gillespie rendezi Dana Fox és Tony McNamara forgatókönyvével, Aline Brosh McKenna, Kelly Marcel és Steve Zissis történetéből.

De vissza két hölgyhöz, Emma Thompson Baroness szerepe után érthető miért lett de Frász olyan amilyen. A színészőt láthatjuk ebben az igazi pozőr szerepben olyannak amivé Frász is válik, szívtelen , hideg és hatalom mániásnak. Thomson olyan tehetség akinek néhány pillantás is elég , hogy a karakter átsugározzon ezen az egydimenziós világon gyűlölhetjük, félhetjük, csak közömbösök nem lehetünk vele.
Persze nem mehetünk el szó nélkül Emma Stone Szörnyella de Frász alakítása mellett sem aki a jó kislány Estellából a szemünk láttára alakul át Cruellává. Mégpedig nem is középiskolás fokon ami igen csak szép teljesítmény ismerve az elődök munkáját. Végül pedig Craig Gillespie rendező amit ebből a teszturából ki lehetett hozni az meg is tette. Olyan filmekből ismerhetjük a nevét mint : Leginkább a Lars és az Igazi lány, a Rém éjszaka, az I, a Tonya és tény amit ebből a meséből ki lehetett hozni azt ő megcselekedte.


Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 6.8
Kritika elolvasva 1 365