Csillagok között

Interstellar / Csillagok között
2014. november 06.
Steve
Csillagok között

Christopher Nolan újabb remekműve, az eposzi magasságokba szárnyaló Csillagok között, a 2014-es év egyik legjobban várt és legnagyobb sikert elért filmje. A közel háromórás űrodüsszeia tökéletesen vegyíti a lélegzetelállító pillanatokat és gondolkodásra sarkalló elemeket úgy, hogy közben a néző olyan látványvilág szemtanúja, amely példa nélküli és amely több, mint felejthetetlen. Nolan filmjének alapjául olyan vitathatatlan asztrofizikai törvények és jelenségek szolgáltak, melynek a teljes megálmodásában és vászonra vitelében a neves elméleti fizikus, Kip Thorne is segédkezett. Ezekre a lenyűgöző fizikai jelenségekre épülnek rá a családi film elemei, a drámai pillanatok, az emberi lét megválaszolatlan kérdései; és a végeredmény épp ettől közelíti meg a filmszakmai tökéletességet, épp ettől érzi úgy a néző a film elején, közepén és a végén, hogy valami eszményi és magasztos kaland része volt.
Történetét tekintve a film a Nolantól megszokott csavarokkal, furfanggal és sziporkázó ötletességgel tündököl. Földünk jövője teljességgel bizonytalan, hisz a világméretű termésmétely és szűnni nem akaró porviharok és elsivatagosodás Földünk lakhatatlanságához vezet. Erre válaszként Brand professzor (Michael Caine), a zseniális NASA-fizikus, egy olyan ötleten töri a fejét, amely megmenthetné az emberiséget: egy féreglyukon át szeretné a Föld megmaradt lakosságát egy új bolygóra telepíteni. De először is meg kell bizonyosodnia róla, hogy a féreglyuk másik oldalán található-e lakható bolygó, ezért a NASA egykori tehetséges pilótáját, Coopert (Matthew McConaughey), és egy csapat ragyogó tudóst küld át a galaxis távoli pontjára a féreglyukon át egy új otthon reményében.

A film minden egyes percében együtt izgulunk a szereplők sorsáért és a világ megmentésének végkimeneteléért. Az első félórás ismeretterjesztő elemekből, bemutatkozásból és a történet alapjainak megismeréséből áll, majd miután a főszereplők az űrbe kerülnek, nincs megállás. Szüntelenül sodródunk lélegzetelállító látványvilág, asztrofizikai jelenségek és törvények, illetve emberi sorsok és érdekek drámájának tengerében, mely olyan zseniálisan keveredik minden egyes mozzanatban, melyre eddig példa nem igazán volt.
Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki nem látta ezt a filmet, hisz a Csillagok között olyan világot varázsol elénk, Nolan olyan gyönyörűen tárja elénk mondanivalóját, olyan mesteri módon mutatja meg fantáziájának eme tudományosra és drámaira sikeredett oldalát, hogy rájövünk, ezért érdemes moziba járni és ezért érdemes filmeket nézni.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9.4
Kritika értékelés 8.4
Kritika elolvasva 69 800