Cukorfalat

Hard Candy / Cukorfalat
2006. szeptember 21.
perry
 
Cukorfalat

Bizony , így van ez a többször nézhetős filmekkel. Különösen azokkal melyek még fel is zaklatnak bennünket.
Ülünk a jól elrendezett kis világunkban és akkor tessék, itt van ez a pimasz, provokatív pasi aki nem Claudia viszont ért ahhoz miképpen hergeljen fel minket.
Már a téma választással kezdődik. A pedofil és a pedofília társadalmi helyével. Azzal a ténnyel , hogy olyan mentalitással, cselekvési sorral állunk szemben amit a társadalom mélyen elítél és kivet magából a világ minden részén. Egy felől betegségnek kezeli, és ha az akkor pedig szánalmat is ébreszthet, másfelől ezek az emberek mindent megtesznek élvezetük érdekében - személyiségüket a végletekig "lefedik"- nem törődve semmilyen írott vagy más etikai szabály betartásával.
A lány, aki magában hordozza a megbecstelenítés
és az ítélet angyala tárgyát az ő személye már sokkal bonyolultabb gondolatot fogalmaz meg.
Egy részt Redfield szerinti ősi szemet-szemért
bosszú jogosságát, valamint azt a sok mai gyermekre jellemző társas magányt amit a családban és a társadalomban kell átélniük.

A kallódást, az ide-oda szörfözést a neten, a valakihez való tartozás hiányát.
Ő annak a rohanó világnak a gyermek "terméke" ahol az értékek és etikai választások szétzilálódnak.
Személyében egyben van jelent az egzisztenciális elidegenedés és hideg ráció, valamint gyilkos vágy az igazságszolgáltatásra.
Elen Page játéka, ha nagyon tárgyilagosak akarunk lenni akkor azt kell mondjuk a kora és alkata is meg van a szerephez - és most ne menjünk bele ilyen technikai részletekbe mint a mell leszorítása, vagy a haj tüsire nyírása - .
Azt viszont kevés rendező tudja kihozni és kevés színésznek van olyan belső tartása, hogy
képes legyen nagyon kevés gesztussal dolgozni.
Valamint ezekkel a visszafogott eszközökkel is
képes legyen ennyire erős érzelmeket kiváltani a nézőből. A szerep pedig szerep, ha nem tölti meg valaki élettel akkor nem más mint egy papír figura, amit egy fuvallat messze repíti tőlünk.
Természetesen nem minden 14 éves gyermek ilyen, de meglepődnétek ha ilyen korú gyermekekkel foglalkoznátok és tapasztalnotok kellene azt, hogy nem kapják meg otthon a szülői szeretetet, valamint vagy inger szegény vagy krízis helyzetben élnek mire képesek.
Akkor nagyon jó filmet lehetne pl. arról a két lányról csinálni aki kocsikázni ment egy taxissal és a vége az lett , hogy a vasággyal együtt 60 kilós pasit "átsegítették" a halálba.
Ezzel azt akarom írni, hogy bizony kedves hölgyek és urak a mi rendezett kis világunk és jól szabott értékrendszerünkön túl létezik olyan világ is ami sötét és taszító.
Ezzel szembesülni pedig mint ahogy a kritikákat olvasom a filmen látható " indulatokat" is generálhatja.
Igen, a félelmetes ebben a filmben a most és itt , hogy mindenkinek igaza van és még sem.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 828