Ecc, pecc, ki lehetsz?

See How They Run / Ecc, pecc, ki lehetsz?
2022. szeptember 09.
ermak95
Ecc, pecc, ki lehetsz?

A krimiben az a jó, hogy többféle műfajjal lehet keverni. A Rózsaszín Párduc a krimi vígjátékok legjobban ismert képviselője, míg az Agatha Christie novelláin alapuló Marple és Poirot adaptációk, vagy a többi brit produkció (mint az Endeavour, a Lewis, vagy a Váratlan vendég) mind komolyak, tele feszültségekkel és izgalmakkal.

Az Ecc, pecc ki lehetsz?-et nagyon egyikhez sem lehet hasonlítani. Próbál krimi komédia lenni, de ahhoz túl kevés benne a poén és azok sem annyira markánsak, inkább csak megmosolyogtatnak minket egy pillanatra. Felmerülhet bennünk: talán az eredeti forgatókönyvvel egy komorabb, feszültebb tempójú filmet akartak csinálni, de mivel a dramaturgia nem elég összetett és hiányoznak az igazi krimikbe illő fordulatok, ezért utólag próbálták az egészet egy fekete komédia köntösbe bújtatni.

Az, hogy nem igazán tudták milyen irányba vigyék a filmet szerintem azon is érezhető, hogy a stílusjegyek mennyire nem illenek össze. Az első jelenet egy az egyben olyan, mintha az amerikai Wes Anderson rendezte volna. Utána azonban a cselekmény nagyon hamar válik unalmassá és vontatottá, olyan érzést keltve bennünk, mintha a Morse felügyelő mintájára akart volna valaki krimit csinálni, csak nem sok sikerrel. A végén váratlanul, egyik pillanatról a másikra pörögnek fel az események, és a Tőrbe ejtve fináléjára hajazó befejezést kapunk (sajnos ezt is csak felvizezve). A gyilkosról is váratlanul derül ki, hogy kicsoda, de a kusza dramaturgia miatt a nézőnek semmi ötlete nem volt, ki lehet az elkövető. Az indítéka is szájbarágósan van megmagyarázva, de azon a ponton már inkább úgy állunk hozzá, hogy "jó, biztos, csak jöjjön már a finálé".


A színészi játék egy erős átlagos: aki a legjobb az egészben, Adrian Brody, pont a legkevesebbet szerepel.

Nem tudom, hogy ajánljam-e a filmet vagy sem. Nem hosszú, és végül is ha nagyon akarunk, ki tudunk kapcsolódni rajta, de zéró elvárással is lehet azt mondjuk a végén: "nem volt ez rossz, csak olyan semmilyen...inkább néztem volna meg egy másik filmet".

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 5.7
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 2 839