Egri csillagok

Egri csillagok / Egri csillagok
2018. október 25.
Bzsu861
Egri csillagok

Sokunknak gyermekkorának volt meghatározója, Gárdonyi Géza: Egri csillagok című történelmi regénye, mely annak idején az iskolában kötelező olvasmány is volt, a mai 30-as korosztály számára. Voltak, akik értették a történet lényegét, még mások nem igazán szerették ezt a regényt. Most 50 évvel később, az 1968-as premiert követően a regényből készült valós történten alapuló film, remake-je is elkészült, és mindazok, akik szerették a Gárdonyi regényét, illetve az abból készült filmet, most újból megtekinthetik azt, némi nosztalgiázással egybekötve, megmutatva gyermekinek, hogy amikor ők voltak iskolások, a maitól teljesen eltérően mit is kellett elolvasniuk, illetve ha szorgalmuk úgy tartotta, megnézték annak filmváltozatát is.

A film természetesen most is Gárdonyi Géza, azonos című történelmi regényét veszi alapul. Az Egri csillagok az 1500-as években játszódik, azokban az időkben, amikor a hódító török csapatok feldúlták Magyarország addigi békéjét. A történet két főhőse, egy kisfiú és egy kislány, azaz Bornemissza Gergely, és Cecey Éva, akik gyermekként fogságba esnek, ugyanis elrabolja őket a félszemű Jumurdzsák, akinek az a legfőbb célja, hogy foglyait rabszolgának adja el. Azonban a leleményes gyermekek megszöknek Jumurdzsáktól, és magukkal viszik a babonás férfi féltve őrzött talizmánját is, így a vezért ezt követően elhagyja a szerencséje.


Közel harminc esztendő telik el, ekkor már 1552-őt írunk, amikor Eger várát teljesen körülzárja a török hódító sereg, akiknek legfőbb céljuk bevenni azt. Ekkor pedig az egykori foglyok, azaz Gergely és Éva sorsa, ismét összefonódik egykori fogva tartójukéval. Várkonyi Zoltán rendező, valós történelmi alapokon nyugvó klasszikusában tanúi lehetünk, a hős egri várvédők küzdelmének, melyet Dobó István vezetésével folytattak le, a kezdetben még kilátástalannak tűnő harcban. A filmalkotás egy rendkívül lebilincselő, és kalandos történet keretén belül igyekszik emléket állítani ezeknek a bátor, a végsőkig kitartó várvédő asszonyoknak és férfiaknak, akik minden eszközt bevetve küzdöttek, a várat körülvevő, sokszoros túlerőben lévő török sereg katonái ellen.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 121